Grefierii s-au adunat vineri în fața Guvernului pentru a se declara nemulțumiți de faptul că muncesc prea mult și nu sunt plătiți pe măsură.
La protestul din Piața Victoriei au anunțat că vor fi prezenți cel puțin 1.500 de grefieri, veniți din toate colțurile țării. Iniţial, mitingul ar fi trebuit să aibă loc pe 15 martie, dar a fost atunci amânat pentru că Primăria a refuzat să acorde autorizație pentru protest pe motiv că au loc diverse evenimente legate de Președinția Consiliului UE, preluată de România.
„Membrii organizaţiilor noastre sindicale – personalul auxiliar de specialitate – reprezintă cea mai numeroasă categorie din sistem, aproximativ 8000 de persoane şi este formată din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti şi specialişti IT şi personal conex – agenţi procedurali, aprozi şi şoferi. În România anului 2019, au ajuns să-şi asume sindicatele şi angajatii, pro-bono, incapacitatea guvernelor, a miniştrilor şi a echipelor acestora, care s-au succedat de-a lungul timpului, de a recunoaşte dezastrul din sistemul de justiţie si de a găsi soluţii”.
Comunicat Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial
Grefierii se plâng de problemele din sistem și susțin că, de mai bine de trei ani, au atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă: volum mare de muncă, lipsă de personal, condiții grele și lipsa unei salarizări unitare. Cu alte cuvinte, aceeași muncă nu e răsplătită la fel peste tot.
„Drept răsplată, am fost aruncaţi ca o minge de ping-pong între Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, consecinţa fiind evidentă: nerezolvarea problemelor. Ne-au mai rămas premierul, preşedintele şi instituţiile europene. Dar înainte să le cerem şi lor sprijinul ne-am decis să arătăm că suntem relevanţi. Şi fermi. De acum, sprijinul va fi cerut din stradă”.
Sindicaliștii susțin că nici măcar nu mai știu cui să se adreseze, în condițiile în care sunt plimbați cu promisiuni între Ministerul Justiției și cel al Muncii.
„Însă, tocmai asta este şi problema noastră, a grefierilor: Suntem angajaţii nimănui, nimeni nu vrea să ne adopte! Avem 36 de angajatori, care fie nu aplică, fie aplică neunitar legea. Ne-am săturat, vrem un singur angajator!”
Grefierii susțin că au meseria cu cele mai mici venituri din justiție. Astfel că, dacă în anii 2000 salariul unui grefier era 70-80% din salariul unui judecător, în prezent, acesta a ajuns să fie de numai 25-30%, potrivit sindicaliștilor.