Ce să pui la final în zacuscă să îi dai gustul de la țară. Bucătarii pricepuți știu

de: Mariana Olteanu
06 09. 2023

Toamna, pregătirile pentru iarnă sunt în toi. De pe rafturile gospodinelor, nu poate lipsi zacusca țărănească de vinete. Foarte multe persoane își doresc să obțină gustul autentic ca al bunicilor. Iată ce ingredient ar trebui să pui la final! Bucătarii au dezvăluit secretul.

Rețetă de zacuscă țărănească

Fără îndoială, zacusca se numără printre cele mai îndrăgite preparate tradiționale. Pentru realizare a zece borcane de zacuscă vei avea nevoie de:

  • 5 kg de vinete proaspete
  • 3 kg de gogoșari roșii, încercați să îi alegeți să nu fie verzi
  • 1 kg de ceapă galbenă
  • 1 căpățână de usturoi
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 50-70 g sare, după gustul fiecăruia
  • 3-4 frunze de dafin
  • 1 lingură de piper proaspăt râșnit
  • 500 ml bulion sau 1 kg de roșii proaspete

Citește și: Trucuri pentru cea mai delicioasă zacuscă. Fructul pe care îl adaugă gospodinele din Transilvania pentru un gust deosebit

Cum se face zacusca?

Primul pas constă în coacerea vinetelor și a gogoșarilor. Pentru un gust mai bun și autentic, este recomandat să le coacem pe grătar. Când acestea sunt gata, le putem lua de pe grătar și le putem îndepărta coaja. Acestea se lasă la scurs timp de câteva minute. În pararel, putem curăța ceapa și usturoiul. Ulterior, acestea se toacă mărunt și se pun pe foc în uleiul de floarea soarelui. E important să adăugăm și o lingură de sare.

Următorul pas constă în tocarea gogoșarilor mărunt. Peste aceștia se aduagă ceapa călită. E important să călim aceste legume, până când ceapa prinde culoarea gogoșarilor. În compoziție se aduagă vinetele tocate mărunt, dar și restul condimentelor precum sare, foile de dafin, piperul. Timp de două ore, compoziția va sta la fiert la foc mediu.

Citește și: Ingredientele pentru cea mai bună zacuscă de vinete. Rețeta lui Radu Anton Roman

Ingredientul care îi poate oferi un gust tradițional

La sfârșit putem adăuga sucul de roșii sau roșiile opărite. E important ca acestea să fie curățate de coajă. Ulterior, acestea se trec prin blender. După ce adăugăm sucul de roșii, care va oferi un gust autentic, mai lăsăm zacusca la fiert timp de 30 de minute. Când timpul trece, putem pune compoziția în borcanele sterilizate.

Borcanele se închid și se așează unul lângă altul. Până când se răcesc, le putem acoperi cu  mai multe prosoape. După ce borcanele se răcesc, le putem așeza în cămară. E important ca acestea să fie ferite de soare.

Citește și: De ce iese zacusca amară. Condimentul care nu are ce căuta în preparat