Dacă vrei să ai o grădină de invidiat, urmează cele mai utile trucuri, venite direct de la specialiști. Renunță la soluțiile chimice, din comerț, cu prețuri prea mari și folosește cel mai simplu ingredient din bucătăria ta. Se pune direct în pământul plantelor tale și face minuni cu ele.
Există o multitudine de îngrășăminte chimice pentru plante, pe care le găsim la toate magazinele de specialitate. Realizate pentru a le hrăni și a le accelera creșterea, sunt obținute din molecule sintetice.
Dar, în ciuda eficienței lor, aceste îngrășăminte pot dăuna mediului și sănătății. Într-o abordare mai responsabilă, pasionații de grădinărit apelează din ce în ce mai mult la îngrășămintele organice, obținute din deșeuri de origine vegetală sau animală.
Alcătuit doar din boabe fine, zațul de cafea poate fi reciclat și are intrebuintari multiple. Dacă sunteți pasionat de grădinărit, dar doriți să vă cultivați legumele fără a folosi substanțe chimice , există îngrășăminte naturale foarte eficiente, ia zațul este unul dintre ele.
Atât economic, cât și ecologic, acesta este folosit de fanii îngrășămintelor organice pentru a-și crește plantele fără a mai utiliza soluții chimice care, în plus, au și prețuri foarte mari.
Pur și simplu amestecați acest ingredient cu pământ sau compost sau aplicați-l direct la baza plantelor verzi sau cu flori sau în ghivece, înainte de a le uda. Dacă vrei să îți păstrezi zațul de cafea cât mai mult timă, așteaptă să se usuce apoi pune-l într-o pungă ermetică în frigider, pentru a-l putea folosi cât mai mult timp.
Conținând azot și câteva minerale, inclusiv fosfor, magneziu și potasiu, zațul de cafea are substanțe nutritive care îmbunătățesc amestecarea compostului și accelerează creșterea plantelor. De fapt, nutrienții disponibili în zațul de cafea îmbunătățesc calitatea semănării prin stimularea creșterii rădăcinilor tinere și stimularea înfloririi plantelor.
Potrivit unui studiu prezentat la Escola Superior Agraria de Bragança, aplicarea zațului de cafea la plantațiile de salată ar promova considerabil producția de biomasă de frunze și ar stimula creșterea plantelor din grădină sau din petic.
Datorită pH-ului său ușor acid, această pulbere reziduală poate fi benefică în creșterea plantelor de tomate, orhidee și hortensii. Într-adevăr, aciditatea sa accentuează culoarea florilor și fructelor și oferă o înflorire frumoasă copacilor și arbuștilor tăi.
În plus, permite râmelor să direcționeze materia organică în grămezi de compost și facilitează transformarea plantelor în compost. Dacă aveți un aparat care sortează deșeurile organice, puteți pur și simplu să puneți zaț de cafea în el pentru a-l activa.
În plus, zațul de cafea este un repelent natural împotriva insectelor, afidelor și paraziților. De asemenea, ține la distanță țânțarii și melcii care ar putea deteriora plantele.
Datorită mirosului său, acest îngrășământ organic protejează plantele împotriva dăunătorilor care le pot distruge. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a zațului de cafea poate duce la apariția buruienilor