Foarte multe persoane se întreabă care este secretul ouălelor fierte perfect, care se curăță fără prea mult efort. Bucătarii au dezvăluit trucul prin care obțin ouă perfecte. Ce poți pune în apă atunci când le fierbi ca să se curețe foarte ușor?
Chiar dacă poate părea un lucru banal, fieberea unui ou presupune un întreg proces. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să obținem ouă care se curăță destul de greu.
Există un truc la putem apela pentru a evita astfel de probleme. Însă, acesta funcționează mai bine pe ouălele mari. Dacă ai ouă mici, medii sau jumbo, va trebui să ajustezi timpul de gătire.
Te-ar putea interesa și: Miturile alimentare desființate de Mihaela Bilic. Ce a spus despre gălbenușul de ou, portocale și spanac
Bucătarii recomandă ca, în momentul în care cumperi ouă proaspete să aștepți una sau două săptămâni înainte de a le fierbe pentru a obține ouă fierte tari. În cazul celor din magazin, e necesar să le fierbi la trei zile după ce le cumperi.
Specialiștii vin și cu explicația: membrana puternică le va face destul de greu de decojit. Din acest motiv, poți pune sare în apa în care fierbi oul. În acest fel, albușul se va solidifica. Mai mult, dacă oul se va sparge în timpul fierberii, apa va ajuta la oprirea rapidă a crăpării cojii.
Te-ar putea interesa și: Nu mai mânca niciodată ouăle în prima zi. De ce este o greșeală, de fapt
Lista cu ingredientele pe care le poți pune în apă nu se termină aici. Printre acestea se numără și bicarbonatul de sodiu. La rândul lui, acesta ajută la slăbirea membranei din interiorul carcasei. Totodată, pH-ul albușului de ou va fi modificat.
Un alt truc la care apelează oamenii este și punerea ouălelor într-o baie cu gheață. Cu cât apa este mai rece, cu atât coaja se va smulge mai ușor de pe ou. Astfel, acesta va fi mai ușor de curățat.
De asemenea, e necesar să ții cont și de timpul de fierbere al ouălelor. Perioada de fierbere recomadată este de 13 minute. Dacă lăsăm mai mult ouălele la fiert, riscăm să le spargem. Un factor care ar putea influența durata de fierbere a acestora este și mărimea lor. De regulă, ouăle mici au nevoie de 11 și 12 minute pentru a fierbe. În schimb, cele mari vor avea nevoie de 14 minute.
Te-ar putea interesa și: De ce gălbenuşul se face verde la fiert. Greşeala gospodinelor care strică preparatul