23 nov. 2023 | 11:30

Ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi. Este secretul gospodinelor din Moldova

Sfaturi Culinare
Ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi. Este secretul gospodinelor din Moldova
Scovergi, ca pe vremea copilăriei

Printre multele rețete pe care le au gospodinele, este una căreia nu-i poți rezista, și anume rețeta de scovergi. Dar, puțini sunt cei care știu ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi. De altfel, este secretul gospodinelor din Moldova. CItește mai departe și află care este secretul.

Scovergi, ca pe vremea copilăriei

Pentru cei care au crescut la țară, acest preparat nu mai este o necunoscută, bunicile noastre pregătindu-le după o rețetă bine știută doar de ele.

Vezi și: Rețeta secretă de sarmale de post a lui Petrișor Tănase. Ingredientele care te fac să mănânci tot din farfurie EXCLUSIV

Sunt simplu de făcut, și nu necesită un efort prea mare, dar, pe cât de simplu de făcut sunt, pe atât de delicioase. Cunoscute și sub numele de langoși ungurești, scovergile sunt făcute din drojdie, apă, sare și făină. Așaadar, hai să vedem care este rețeta pentru acest preparat extrem de simplu și ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi.

Rețeta simplă ca la bunica acasă

În primul rând, avem nevoie de ingrediente, iar acestea sunt, după cum urmează:

Ingrediente:

  • 1 lingură zahăr;
  • 1 linguriţă drojdie uscată;
  • 1/2 cană apă caldă:
  • 1/2 linguriţă sare;
  • 300 grame făină;
  • ulei pentru prăjit;
  • smântână (opţional);
  • brânză feta (opţional);
  • dulceaţă (optional).

 

Află despre: Minciunele, reţeta bunicilor de la ţară. Se topesc în gură, nu le-ai mai mâncat din copilărie aşa

Se dizolvă drojdia proaspătă în apa călduță. Dacă folosiți drojdie instantanee uscată, amestecați-o cu făina. Amestecați făina, sarea și zahărul într-un castron mare.

Ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi. Este secretul gospodinelor din Moldova

Sunt cunoscute și sub numele de langoși ungurești

Adăugați apa cu drojdie la făină, adăugați uleiul și amestecați bine cu o lingură de lemn. Când aluatul este bine amestecat, începeți să îl frământați până când aluatul este neted și nu se mai lipește de castron.

Puteți face aluatul și într-un mixer vertical. Puneți făina, sarea și zahărul în mixer, adăugați apa cu drojdie și frământați timp de aproximativ 2-3 minute, până când aluatul este neted și nu se mai lipește de pereții mașinii.

Află și: Cât timp se fierbe mămăliga cu mălai de ţară. Aşa o făceau bunicii noştri, are un gust aparte

Se transferă aluatul într-un castron, se acoperă cu un prosop curat și se lasă să crească într-un loc cald până când își dublează volumul, aproximativ 40 de minute într-o bucătărie caldă. Verificați și mai lăsați puțin dacă este necesar.

Gospodinele îți spun ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi

Așezați aluatul crescut pe suprafața de lucru foarte ușor unsă cu ulei. Se frământă scurt și se împarte aluatul în 8 părți egale.

Formați 8 bile. Luați o bilă și, cu mâinile ușor unse cu ulei, începeți să o presați și să o întindeți pe suprafața de lucru pentru a forma un cerc de aproximativ 15 cm/ 6 inci. Nu veți avea nevoie de un ac de rulou, apăsați aluatul cu mâinile și degetele.

Ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi. Este secretul gospodinelor din Moldova

Acum vine acel moment al secretului gospodinelor, și anume ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi.

Citește și: S-a aflat rețeta lui Jamie Oliver pentru plăcintă cu carne de pui. Ce să faci pentru a fi la fel de gustoasă ca a bucătarului

După ce le-ai prăjit în ulei, și le-ai așezat în bol, secretul este să torni imediat zahăr și smântână, brânză feta sau dulceață, și ai să descoperi un cu totul alt gust al acestui preparat delicios. Poftă bună!