Vrei să cultivi morcovi în grădină în această primăvară? Playtech Știri îți explică de ce e important să fii atentă la plantele însoțitoare ale legumei. Ce să plantezi lângă morcovi și ce să eviți să pui în pământ în proximitatea culturii. Detaliul care va face ca aroma legumelor să fie mai dulce.
Morcovii se numără, de obicei, printre legumele preferate ale grădinarilor, fiindcă sunt ușor de cultivat, dar se și dezvoltă rapid în parcelele din grădină. De la început de primăvară până în toamnă, recolta oferă producție bogată, dacă este îngrijită în condiții potrivite de mediu.
Pentru a te asigura că o cultură de morcovi prosperă în fiecare sezon, cel mai bine este să plantezi legumele alături de plante însoțitoare care le vor spori creșterea și le vor proteja de dăunători. Playtech Știri îți prezintă câteva legume pe care le poți pune în pământ lângă morcovi.
Salată. Combinația morcovi-salată pentru win-win pentru ambele părți. Morcovii prezintă insecte, cum ar fi gărgărițele, care mănâncă afidele ce atacă frunzele salatei. În același timp, rădăcinile superficiale de salată ajută cultura de alături să se dezvolte corespunzător în sol.
Ceapă. Ceapa ține la distanță mulți dintre dăunătorii care amenință morcovii, inclusiv așa-numita muscă a morcovului. Cele două legume fac parte din categoria rădăcinoaselor, însă nu vor concura pentru nutrienții din solul parcelei.
Ardei și roșii. Morcovii au nevoie de umbră în timpul verii, iar frunzele lungi de la ardei și roșii pot să îi asigure această condiție de mediu. Este o relație reciproc avantajoasă, fiindcă morcovii ajută la rândul lor la sfărâmițarea solului pentru ca rădăcinile ardeiului și tomatelor să se prindă.
Ridichi. Ridichile au o creștere mai rapidă decât morcovii, ceea ce le face unele dintre puținele legume care afânează de fapt solul. Aceste două rădăcinoase cresc perfect, dacă sunt plantate împreună.
Sfeclă. Sfecla și morcovii cresc ca două mazăre într-o păstaie. Ambele fiind legume rădăcinoase, pot prospera și în recipiente, și în grădină. Au cerințe similare la capitolele lumină, apă și pământ.
În altă ordine de idei, există și plante care nu sunt recomandate să fie puse în pământ lângă morcovi. Ele necesită niveluri ridicate de fosfor pentru a se dezvolta, în timp ce morcovii nu au nevoie de o cantitate mare din această substanță nutritivă. Mai mult, legumele vor concura pentru nutrienții din sol.
Grădinarii cu experiență în domeniu spun că ar trebui să eviți să plantezi lângă morcovi următoarele legume: cartofi, păstârnac, mărar, țelină și dovlecei.
Trebuie precizat că plantele însoțitoare potrivite în cazul morcovilor ar putea să sporească aroma lor, potrivit specialiștilor în domeniu, făcând-o să fie și mai dulce. Un astfel de efect au gălbenelele, de exemplu, care țin la distanță dăunătorii, dar și boli ce afectează cultura de morcovi.