Ce să plantezi în grădină la final de august. Aşa te bucuri de legume proaspete până toamna târziu

de: Ștefan R. Apostol
26 08. 2023

Este început de toamnă, iar așa cum se obișnuiește în această perioadă, majoritatea fermierilor încep plantarea culturilor de toamnă. Dacă ești pasionat, credem că este important să știi ce să plantezi în grădină la final de august. Dacă ai aceste informații, aşa te bucuri de legume proaspete până toamna târziu.

A venit toamna, încep culturile de final de august

Cunoașterea celor mai bune legume pe care să le plantezi la final de august oferă o oportunitate de aur pentru a-ți îmbunătăți grădina chiar și atunci când apar goluri de la recoltele de la începutul verii.

Este posibil să fi cules roadele muncilor sezoniere anterioare, dar mai sunt multe bunătăți vegetale de obținut dacă te apuci de semănat la final de august.

Vezi și: Ce trebuie să faci cu varza sau ţelina din grădină la final de august. Aşa vor creşte mari în timp record

Și, pe lângă faptul că vei profita la maximum de orice petice goale care apar în grădina de zarzavaturi, însămânțările din august te pregătesc pentru recolte și de de legume proaspete până toamna târziu.

Aşa te bucuri de legume proaspete până toamna târziu

Majoritatea profesioniștilor din agricultură știu că primăvara este principala perioadă de însămânțare, dar vara este pe locul doi”, și, în funcție de locul în care locuiești, acest lucru ar putea însemna între opt și 10 săptămâni în care temperaturile nocturne rămân constante.

Acest moment din calendarul de plantare a legumelor combină condițiile calde ale solului cu oportunitățile de aer liber răcoros și cu o hidratare optimă.

Vezi și: Singurul soi de roşii care rezistă la secetă. Vei avea o recoltă bogată şi super gustoasă

Este important să alegi culturile potrivite, să faci câteva însămânțări succesive și așa ai putea să te bucuri de aceste plantări de la final de august până la sfârșitul iernii, și chiar mai departe. Așa că, hai să vedem ce să plantezi în grădină la final de august.

Experții îți spun ce să plantezi în grădină la final de august

Cele mai bune legume care trebuie plantate la final de august combină legumele cu maturare rapidă, cu cele preferate cu dezvoltare mai lentă, cum ar fi prazul, roșiile, fasolea, etc.

Citește aceste sfaturi: Cum se taie corect tulpina florilor din vază. Așa vor rămâne proaspete pentru mai bine de o săptămână

Așadar, finalul lunii august este un moment ideal pentru a planta semințe pentru un al doilea sezon de grădinărit, care poate fi la fel de productiv ca și plantațiile importante de primăvară timpurie. Sfârșitul verii este perfect pentru o recoltă delicioasă de legume și ierburi de toamnă.

Mai jos sunt enumerate soiurile de legume care sunt excelente pentru a începe să plantezi la final de august.

  • Fasolea boabe: se bucură de căldură și sunt alegeri excelente. Fasolea este ușor de congelat sau de conservat pentru iarnă.
  • Porumbul: o opțiune bună dacă este semănat chiar acum, dar căutați un soi cu maturitate timpurie, care va fi gata în 70-80 de zile. Deși îi place căldura, are nevoie și de un sol umed constant.
  • Castraveții și dovleceii: sunt alegeri bune dacă aveți spațiu pentru ca vița de vie să se plimbe. De asemenea, puteți căuta soiuri de arbuști pentru multe dintre aceste culturi, deși unii sunt de părere că soiurile de arbuști nu au un gust la fel de bun.
  • Culturile din familia Brassica: varza, broccoli, varza verde, dar și alte verdețuri, cum ar fi sfecla și ridichiile, pot fi plantate în următoarele câteva săptămâni pentru o recoltă excelentă la sfârșitul toamnei.
  • Spanac: este mai degrabă o legumă de vreme rece și este foarte bun de semănat în august pentru o recoltă gustoasă de toamnă.
  • Roșiile: pentru cultura de toamnă, însămânțarea se face în iulie – august și se transplantează în august – septembrie. În zonele colinare, semănatul se face în martie-aprilie, iar transplantarea se face în aprilie-mai.

Vezi și: Ce se plantează în grădină la final de iulie. Aşa fac pieţarii care au legume proaspete până toamna târziu

Până la sfârșitul lunii august, lista legumelor de plantat în grădină se schimbă și include morcovi, ridichi, salată verde, ceapă, spanac și familia brassica menționată mai sus.

Cu planificare și dedicare, grădina ta poate continua să producă și după primele înghețuri, care de obicei sunt așteptate să apară în octombrie.