Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne aduce cu drag aminte de copilărie, de casa părinților sau a bunicilor. Acesta a rămas și astăzi unul dintre cele mai iubite deserturi ale românilor, care nu lipsește de pe mesele de sărbători. În continuare îți vom prezenta o rețetă de cozonac pufos, ca la carte. Vei afla, de asemenea, și ce greșeală ar trebui să eviți de acum înainte să mai faci!
Cozonacul este un preparat cu o tradiție îndelungată în casele românilor, fiind nelipsit de sărbători, în special de Paște și de Crăciun. Și cum nu mai este foarte mult până la sărbătorile pascale, gospodinele au intrat deja în febra pregătirilor. Pe lista priorităților, cu siguranță, se regăsește și cozonacul, pe care cei mai mulți îl preferă să făcut în casă.
Dacă și tu vrei să îți surprinzi membrii familiei cu un astfel de preparat, în rândurile de mai jos îți vom prezenta câteva reguli de care ar trebui să ții cont înainte de a te apuca de gătit.
Înainte de a te apuca de această rețetă minunată, este important să ții cont de faptul că toate ingredientele trebuie să fie proaspete, de calitate și la temperatura camerei. Vorbim aici inclusiv de făină, care nu trebuie sub nicio formă să fie rece atunci când se încorporează în compoziție (o greșeală pe care gospodinele o fac adesea).
Așadar, asigură-te că le scoți de la frigider sau le aduci în casă cu câteva ore înainte. De asemenea, un alt aspect important este ca încăperea în care se pregătește aluatul să aibă o temperatura constantă, atât în timpul frământatului, cât și după.
De asemenea, nu este recomandat să ca în tăvi să se pună prea multă umplutură, deoarece aceasta împiedică coacerea la interior a cozonacului și poți constata la final că acesta a rămas crud.
„În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Dacă se răcește coca, nu mai crește. Eu apreciez după culoare: coca trebuie să fie galben-aurie. Foarte important este frământatul. Eu bat coca, o frământ până curge apa pe mine.
Rețeta trebuie respectată cu sfințenie. Se folosesc cantități stabile. Umplutura poate fi foarte diferită: cu bezea, nucă de foarte bună calitate, rahat, stafide, ciocolată și chiar și vișine. Eu respect aceste reguli, iar cozonacii pe care îi fac sunt foarte apreciați”, spune Mariana Murariu, un chef bucătar celebru la noi în țară, notează secretele.com.
Citește și: Cât costă un cozonac de Paște în 2023. Au apărut primele prețuri, nu sunt deloc mari