06 apr. 2023 | 14:28

Ce să nu plantezi niciodată lângă fasole în curtea ta. Recolta va suferi, detaliul de care sigur nu știai

Diverse
Ce să nu plantezi niciodată lângă fasole în curtea ta. Recolta va suferi, detaliul de care sigur nu știai
Ce să nu plantezi niciodată lângă fasole în curtea ta. Cum să procedezi pentru a te bucura de o recoltă bogată.

Primăvara, gospodinele au o perioadă foarte aglomerată în grădină. Una dintre principalele sarcini pe care trebuie să le bifeze este plantatul de legume. Vrei să te bucuri de recolte bogate? Playtech Știri îți explică ce să nu plantezi niciodată lângă fasole în curtea ta. Cum trebuie să procedezi.

Cum să te bucuri de recoltă bogată de fasole

Fasolele sunt legume care se plantează primăvara, pentru a se dezvolta rapid și sănătos. Dau rod la aproximativ două luni de la momentul plantării. Timpul de recoltare variază, în funcție de sortimentul de legume pe care îl alegi, însă dacă vrei să te bucuri de o recoltă bogată trebuie să ții cont de câteva detalii importante.

Este esențial să nu pui fasolea în pământ prea devreme. Se plantează primăvara, doar după ce pericolul de îngheț a trecut. Dacă sunt puse în sol prea repede, pot să putrezească, din cauză că mediul e rece și umed. Legumele au nevoie de condiții de temperatură calde pentru a se dezvolta.

Ai grijă să alegi un loc însorit în grădina ta, care să fie bogat din punct de vedere organic și bine drenat. Fasolea nu se plantează în zone în care ar fi înconjurată de arbuști sau copaci înalți, aceștia creând multă umbră.

Semințele de fasole se plantează la aproximativ 1 centimetru adâncime. Dacă vrei să le pui în pământ sub formă de tufă, asigură-te că lași un spațiu de aproximativ 80 de centimetri între plante. După ce acestea germinează, subțiază răsadurile la o distanță de până la 10 centimetri.

Ce să nu plantezi niciodată lângă fasole în curtea ta

Mai există un detaliu de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de o recoltă bogată de fasole. Plantele care cresc lângă cultura de fasole sunt foarte importante. De exemplu, nu ai voie să pui ceapă sau usturoi lângă fasole. Explicația este foarte simplă: ceapa inhibă creșterea fasolei prin emiterea unui gaz antibacterian, care ucide bacteriile benefice plantei.

Nici vinetele nu trebuie lăsate lângă aceste plante, pentru că absorb o cantitate semnificativă de azot. În plus, pot fi umbrite de straturile de fasole. Ai grijă, în schimb, ca lângă fasole să nu crească buruieni. Rădăcinile acestui tip de legumă pot fi ușor deteriorate și riști ca răsadurile să moară.

Te-ar putea interesa și: Nu mai pune fasolea la înmuiat în apă. Secretul bucătarilor celebri, aşa iese mai gustoasă şi aromată

În cazul culturilor de fasole, se recomandă folosirea unui sistem de irigare prin picurare pentru udare. Este bine să fii atent ca frunzele de fasole să nu fie stropite de pământ ud, grădinarii explicând că acest lucru poate conduce la apariția bolilor transmise prin sol. În principiu, trebuie să uzi fasolea când pământul este uscat. Ține cont de faptul că plantele care nu sunt udate suficient vor înceta să mai înflorească.