Bacteriile rezistente la antibiotice omoară mai mult decât terorismul

Bacteriile rezistente la antibiotice omoară mai mult decât terorismul

Există o teamă reală față de bacterii care rezistă la antibiotice. Acum avem și o imagine mai bună asupra acestei probleme a momentului.

Superbacteriile rezistente la antibiotice ucid anual 33.000 de persoane din Europa.

Circa 75% din povara bolilor provocate de superbacterii are legătură cu infecţiile contractate în spitale şi în centrele de sănătate. Acestea sun cunoscute sub denumirea de infecţii nosocomiale.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a realizat o analiză și a descoperit că impactul infecţiilor rezistente la tratament s-a amplificat din 2007. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul bacteriilor rezistente la antibiotice. Este inclusă și o clasă de medicamente denumită carbapeneme.

„Situaţia este îngrijorătoare deoarece aceste antibiotice sunt cele mai noi versiuni de tratament disponibile. Când acestea nu mai sunt eficace, infecţiile sunt extrem de dificil de tratat, chiar imposibil, în multe cazuri”, a precizat ECDC.

Specialiştii estimează că circa 70% din bacteriile care produc infecţii manifestă deja rezistenţă la cel puţin un antibiotic folosit în mod obişnuit în tratamentul acestora. Din acest motiv, evoluţia superbacteriilor rezistente la unul sau mai multe medicamente, reprezintă una dintre cele mai mai ameninţări în domeniul sănătăţii la ora actuală.

Studiul ECDC, publicat în revista Lancet Infectious Diseases, se axează pe cinci tipuri de infecţii provocate de bacteriile rezistente la tratamentul cu antibiotice din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI