Bisericile ortodoxe, greco – și romano-catolice sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului pe 21 noiembrie. Tradiția ține de spiritualitate, de raportul cu sine și cu absolutul întruchipat în sufletul unui neam, iar practicarea ei ajută la păstrarea în timp a bogăției neamului nostru, ce are și o doză de mister, necesară omului. Ce amintește tradiția să nu faci sub nicio formă azi?
Pe 8 septembrie s-a amintit de Nașterea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică – iar pe 12 septembrie, în Biserica romano-catolică, se celebrează Sfântul Nume al Mariei, ca semn de binecuvântare și tărie în fața ispitelor. P 25 martie, biserica catolică și cea ortodoxă sărbătoresc Buna-Vestire, în vreme ce cea anglicană Ridicarea Sa la Ceruri.
În data de 21 noiembrie, bisericile ortodoxe, greco- și romano-catolice amintesc de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Intrarea în Templu a Maicii Domnului sau Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria ori Aducerea Maicii Domnului la Templu, când Sfânta avea trei ani. În calendarul popular, sărbătoarea se numește Ovidenie.
De celebrarea ei este legată tradiția, cum este în cazul tuturor sărbătorilor, ea reușind să păstreze frumosul autentic, așa cum îl găsim în ia românească. Cum tradiția ne duce înapoi și ne reface legătura cu moștenirea lăsată de întemeietorii țării noastre, pentru cei care doresc să o mențină vie, trebuie să știe că nu au voie să facă diferite lucruri.
În principiu, există aceleași interdicții ca în cazul oricărei alte sărbători ori zile de duminică. Nu ai voie să muncești, să faci curat, să speli, să calci haine, să nu tai cu cuțitul (din respect pentru marea sărbătoare).