Duminica Înfricoșătoarei Judecăți este un moment de reflecție profundă în calendarul ortodox, pregătind credincioșii pentru începutul Postului Mare. Aceasta ne amintește că, la sfârșitul vremurilor, fiecare om va fi judecat după faptele sale, iar Mântuitorul va separa drepții de cei păcătoși. Prin urmare, zilele premergătoare acestei duminici ar trebui să fie trăite cu evlavie, smerenie și conștiința responsabilității noastre spirituale.
Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Moșii de iarnă, este o zi specială în calendarul ortodox, dedicată pomenirii celor adormiți. Aceasta face parte din rânduiala sâmbetelor dedicate morților și are o semnificație profundă, fiind strâns legată de învățătura Bisericii despre Judecata de Apoi. Pentru a ne apropia cu sufletul curat de acest moment, există câteva lucruri pe care ar trebui să evităm să le facem:
1. Să nu judeci pe alții
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți ne învață că Dumnezeu este Judecătorul suprem. Prin urmare, credincioșii sunt îndemnați să nu își piardă timpul criticându-i pe ceilalți. „Nu judecați, ca să nu fiți judecați” (Matei 7,1) este un îndemn clar pe care fiecare creștin ar trebui să-l aibă în minte în această perioadă.
2. Să nu ignori rugăciunea și pocăința
Aceasta este o perioadă de pregătire pentru Postul Mare, iar rugăciunea și pocăința sunt esențiale. Neglijarea acestor aspecte și trăirea acestor zile în nepăsare spirituală poate însemna o pierdere a unui prilej important de întoarcere către Dumnezeu.
Citeşte şi Ce se împarte de Sâmbăta Morţilor, la biserică? Moşii de Iarnă pică pe 22 februarie anul acesta
3. Să nu te lași pradă exceselor și petrecerilor
Deși Postul Mare nu a început încă, această duminică marchează sfârșitul perioadei în care se mai poate consuma carne. Totuși, este important ca mesele și activitățile să nu fie excesive sau să ducă la îmbuibare. În locul exceselor, se recomandă cumpătarea și recunoștința pentru hrana primită.
4. Să nu uiți să pomenești pe cei adormiți
Sâmbăta dinaintea acestei duminici este dedicată pomenirii morților (Moșii de iarnă). A uita să te rogi pentru sufletele celor plecați dintre noi sau a trata cu superficialitate această rânduială înseamnă a pierde o ocazie de a arăta iubire și recunoștință față de cei adormiți.
5. Să nu fii nepăsător față de cei din jur
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți amintește despre criteriile după care Dumnezeu va judeca lumea: „Am fost flămând și Mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și Mi-ați dat să beau…” (Matei 25, 35). Indiferența față de cei în nevoie este o greșeală gravă. Fie că este vorba de ajutor material sau de o vorbă bună, fiecare creștin ar trebui să fie atent la semenii săi.
Această sâmbătă precede Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care ne amintește de momentul final al istoriei, când Hristos va reveni ca Judecător și va separa drepții de cei păcătoși, în funcție de faptele fiecăruia. Prin urmare, Biserica rânduiește această zi ca moment de rugăciune pentru cei trecuți la Domnul, pentru ca Dumnezeu să le dăruiască odihnă și milă în Ziua Judecății. În această zi, în biserici se oficiază Sfânta Liturghie urmată de parastas, o slujbă specială pentru pomenirea morților. Creștinii aduc la biserică22 colivă, colaci, vin și lumânări, pe care le dau de pomană în memoria celor adormiți.
Coliva, preparată din grâu fiert îndulcit cu miere sau zahăr, este simbolul învierii trupului, făcând trimitere la cuvintele Mântuitorului: „Adevărat, adevărat vă spun: dacă grăuntele de grâu, căzând în pământ, nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce mult rod” (Ioan 12, 24).
Se obișnuiește ca rudele și apropiații să împartă mâncare celor nevoiași, în special preparate tradiționale precum colivă, sarmale, plăcinte și fructe.