25 dec. 2023 | 09:05

Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun 2023. Vei avea parte de noroc tot anul următor

Diverse
Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun 2023. Vei avea parte de noroc tot anul următor
Obiceiurile care iti aduc prosperitate

Există numeroase tradiții și obiceiuri de Crăciun pe care românii le respectă an de an. Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun 2023? Oamenii merg la biserică și apoi vin acasă, unde iau masa cu cei dragi, își fac cadouri și ascultă colinde.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

În timpul sărbătorilor de Crăciun, unul dintre cele mai frumoase și încărcate de tradiție obiceiuri este colindul. Aceste cântece, interpretate de copii, tineri și chiar adulți, marchează așteptarea și bucuria venirii lui Hristos pe pământ.

Originea cuvântului „colind” se regăsește în latinul „calendae”, denumire dată de romani sărbătorilor păgâne ale Anului Nou. În acea perioadă, copiii romani umblau din casă în casă, interpretând „imnui”. Această tradiție a fost preluată și adaptată în timp la contextul religios creștin.

Citește și: Legenda uitată a lui Moș Crăciun: de la om viclean la cel mai bun

Colindele includ steaua, vifleemul, plugușorul, sorcova, dar și diverse elemente de spectacol precum jocuri cu măști, teatru popular și dansuri tradiționale.

În perioada dintre Crăciun și Bobotează, colindătorii umblau cu steaua, simbolizând ghidarea celor trei magi către ieslea în care s-a născut Isus. Astăzi, tradiția colindului cu steaua este menținută doar în primele două zile de Crăciun.

Steaua purtată în timpul colindelor este confecționată din lemn ușor, împodobită cu hârtie colorată și o iconiță centrală reprezentând Maica Domnului și Isus Hristos.

Colindătorii trec pe la porțile caselor întrebând: „Primiți cu steaua?”. Aceștia cântă colinde, iar la sfârșit sunt răsplătiți cu bani, înlocuind astfel vechile daruri de covrigi, nuci sau mere.

Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun 2023

După participarea la slujba de Crăciun, credincioșii se adună pentru a lua masa festivă. Conform tradiției, este recomandat să mănânci înainte de încheierea slujbei pentru a nu avea probleme cu stomacul la anul.

O altă practică tradițională implică ascultarea colindelor de Crăciun la masa festivă pentru a atrage prosperitatea în casă.

Pentru a asigura voioșia și energia pe tot parcursul anului conform obiceiurilor, se spune că oamenii ar trebui să includă pește în micul dejun.

Chiar dacă postul oficial se încheie pe 24 decembrie, este recomandat să se continue postul până după Sfânta Liturghie, care are loc în ziua de Crăciun.

În prima zi de Crăciun, se spune că e bine să decorezi casa cu ramuri de brad și flori roșii pentru a atrage prosperitatea, gânduri pozitive și armonie în cămin.

Pe 25 decembrie, în mediul rural, tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație sunt respectate cu sfințenie. Printre acestea se numără consumul a cel puțin un măr pentru menținerea sănătății în anul următor, spălarea pentru a emana un miros plăcut tot anul, și agățarea busuiocului și a ramurilor de vâsc la geamuri pentru a alunga resentimentele dușmanilor.

De asemenea, în această zi se evită măturatul sau scoaterea gunoiului din casă, iar bătrânii susțin că zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie prezic condițiile meteorologice pentru anotimpurile viitoare.

Alte obiceiuri cuprind primirea unui musafir brunet pentru noroc, iar adăugarea plevei de grâu sub masa ospățului de Crăciun este necesară pentru belșug și spor în casă. Se mai spune că vinul sau răsturnarea unei cutii de chibrituri pe masă poate aduce semne de ghinion, manifestate prin țiuirea urechii.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro