01 aug. 2024 | 17:11

Ce să mănânci pe caniculă. Alimentele care te răcoresc, te ajută să faci față temperaturilor de foc

Sfaturi Nutriție
Ce să mănânci pe caniculă. Alimentele care te răcoresc, te ajută să faci față temperaturilor de foc
Ce sa mananci pe canicula

Temperaturile ridicate continuă să domine această perioadă, iar specialiștii susțin că alimentația este una dintre cele mai eficiente arme pe care le avem la dispoziție. În ultimii ani, am auzit adesea despre importanța crucială a acesteia pentru un stil de viață sănătos. Așa cum o calitate bună a combustibilului este esențială pentru funcționarea optimă a unui motor, la fel și calitatea alimentației este vitală pentru bunăstarea noastră generală.

Alimentația corectă pe timp de caniculă

Nutriționistul Wasim Nazer ne explică importanța alimentației în perioadele de căldură extremă: ”Felul în care ne alimentăm este determinant atunci când vine vorba despre binele nostru general.

Este important să știm ce trebuie să mâncăm în perioade de stres maxim și, dacă tot trecem prin acest lucru acum, ce este corect să mâncăm atunci când este foarte cald afară.

În ciuda disconfortului prin care, cu toții, trecem, există câteva măsuri pe care le putem lua, măsuri alimentare care ne vor face să trecem mai ușor peste disconfortul termic.”

În proporție mare, meniul nostru ar trebui să fie format din fructe și legume. Aceste alimente nu doar că sunt pline de vitamine și minerale, dar conțin și o cantitate mare de apă, ceea ce ajută la hidratarea organismului.

Cele mai bune fructe și legume pe timp de caniculă

Wasim Nazer recomandă o varietate de fructe și legume pentru a face față caniculei. Printre cele mai bune se numără merele, perele, strugurii dulci, pepenele verde, pepenele galben, piersicile, roșiile, mandarinele, kiwi, cireșele, avocado și caisele. Acestea sunt bogate în apă și potasiu, esențiale pentru menținerea hidratării și echilibrului electrolitic.

În ceea ce privește legumele, cele mai bune opțiuni includ varza, salata verde, castraveții, roșiile, sparanghelul, conopida, ciupercile, mazărea, ardeii, cartofii, dovleceii, morcovii și pătrunjelul. Acestea sunt pline de fibre și nutrienți, ajutând la menținerea sănătății și energiei pe întregul parcurs al zilei.

”Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantități mai mari de apă, iar în al doilea rând, pentru că datorită conținutului de sare vei reține mai multă apă în organism, ceea ce înseamnă că vei fi mai hidratat.”, mai spune nutriționistul.

Alimente și băuturi de evitat

Nutriționiștii ne recomandă să evităm alimentele grase, carnea de vită și de porc, alcoolul și cafeaua pe timp de caniculă. Acestea pot duce la deshidratare și disconfort termic crescut. Alcoolul, în special, este de evitat deoarece are un efect diuretic și poate agrava deshidratarea.

Băuturile carbogazoase, bogate în zahăr, sunt de asemenea interzise. Acestea pot crea senzația falsă de hidratare și pot duce la consumul excesiv de zahăr.

Citește și Căldură extremă în România! S-a emis cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe!

Băuturi răcoritoare recomandate

Pentru a rămâne hidratați și răcoriți, Wasim Nazer recomandă consumul de limonadă, socată, ceai de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceai de busuioc, ceai verde, ceai de rozmarin, ceai de coriandru, ceai de sunătoare și ceai de măceșe.

”Un litru de limonadă pe zi te va răcori instant și îți va reda toate mineralele pierdute”, spune specialistul.

Sucurile de fructe proaspete trebuie consumate imediat după preparare pentru a evita oxidarea. Sucurile preparate în casă sunt cele mai indicate, fiind lipsite de aditivi și conservanți.

”Și, un truc extrem de util pe care-l recomand pacienților mei: pune într-un bol fructe proaspete, de toate soiurile și neamurile, după preferință, și adaugă gheață peste ele. O să fie un desert nemaipomenit de bun și de răcoros!”, susține Wasim Nazer.

Citește și Ce ar conține chipsurile și ciocolata, de fapt. Motivul pentru care aceste alimente creează dependență!

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Bizușa, „perla” Sălajului, lăsată de izbeliște. Pădurea a „înghițit” izvoarele termale
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Pensiile pe decembrie. Decizie la Ministerul Muncii: Era insuficient
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
750 de LEI GRATIS de la STAT! CERERILE se depun până pe 31 DECEMBRIE
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro