Mielul este vedetă de Paște și nu lipsește de pe mesele românilor. Poți da naștere unor preparate de-a dreptul speciale cu ajutorul acestui tip de carne care, însă, nu se gătește deloc ușor. Dacă optezi să o bagi la cuptor și vrei să iasă fragedă și bine rumenită, află ce trebuie să faci cu ea înainte de a o găti.
Mai sunt doar câteva zile până la Paște și gospodinele deja au stabilit ce preparate vor pune pe masa festivă. Ca în fiecare an, vedeta este carnea de miel, pe care acestea o gătesc sub mai multe forme și o folosesc în rețete care mai de care mai interesante.
Cel mai des, însă, o pregătesc la cuptor, fiind și o alegere gustoasă, dar mai ales sănătoasă. Puține sunt, însă, cele care reușesc să obțină un rezultat final exact ca la restaurant, pentru că nu cunosc cel mai tare truc al momentului.
Dacă vrei o friptură moale, fragedă dar, totodată, care să aibă o crustă aurie, există o soluție extrem de simplă. Unge fiecare bucată de carne cu grăsime, pentru a evita ca aceasta să se ardă sau să se înmoaie prea tare și să nu mai fie rumenă.
Pentru un preparat ca la carte, ai nevoie de:
Pentru a obține o friptură delicioasă din carne de miel, urmează cu atenție pașii. Pentru începu, zdrobește usturiul. Un aspect important este că, niciodată, mielul nu trebuie spălat, ci șters delicat cu o țesătură uscată.
Urmează o etapă de curățare, folosind un șervet înmuiat în apă cu oțet pentru a îndepărta impuritățile și a pregăti suprafața cărnii pentru condimente. Se adaugă apoi toate condimentele, sare, usturoi, ulei și piper, pentru a forma stratul aromatizat.
Tava, pregătită cu unt și ulei, este apoi introdusă în cuptorul preîncălzit, iar când grăsimea începe să sfârâie, mielul este plasat cu partea cealaltă în sus, pentru a asigura o rumenire uniformă.
După ce adaugi grăsimea peste carne, lasă focul mai încet, iar când crusta se formează, toarnă și vinu. Cantitatea potrivită de apă este adăugată pentru a asigura că preparatul se frăgezește bine și, când furculița intră ușor, înseamnă că este gata.
La final, se adaugă usturoiul peste carne și sos, precum și cu coronițe de usturoi verde, după care este lăsat să se rumenească încă zece minute în cuptor.
Este important de menționat că nu toată lumea ar trebui să se bucure de această delicatesă. Persoanele cu colesterol crescut, boli cardiace, pancreatită acută sau cronică ar trebui să evite consumul excesiv de carne de miel.
Carnea de miel conține purine, care pot duce la acumularea de acid uric în organism, cauzând complicații precum gută și formarea de pietre la rinichi. Astfel, pentru a evita complicațiile, mai bine înlocuim acest tip de carne cu unul potrivit pentru problemele pe care le avem.
Totuși, pentru cei care se pot bucura de această delicatesă, carnea de miel este o sursă bogată de nutrienți benefici, cum ar fi fierul, vitaminele din complexul B, potasiul și acizii grași Omega-3.
Cu un conținut relativ scăzut de grăsimi saturate și o varietate de minerale esențiale, carnea de miel poate aduce un plus de savoare și nutriție în dieta cuiva, fiind o opțiune excelentă pentru o masă festivă.