Ce să faci dacă varza murată a făcut mucegai. Cum poți să o salvezi

de: Anca Lupescu
11 10. 2023

Dacă ți s-a întâmplat vreodată ca murăturile tale să facă mucegai, atunci trebuie să știi că există o soluție simplă să le salvezi. Ce să faci dacă varza murată a făcut mucegai? Soluția nu e să o arunci, ci să te uiți la aspectul pojghiței ca să stabilești exact dacă poți salva întregul butoi de varză.

Fermentația și murăturile

Fermentația este un proces destul de simplu și datează din China încă din 7000 î.Hr. Un aliment fermentat a fost conservat și transformat de bacterii. De obicei, acest lucru înseamnă că zahărul și carbohidrații din alimente au fost consumați de bacteriile benefice. Bacteriile transformă apoi acest zahăr în alte substanțe, cum ar fi acizi, dioxid de carbon și alcool. Aceste substanțe, la rândul lor, conservă alimentul (și îi adaugă gust). 

Vezi și: La ce temperatură trebuie ținută varza murată, de fapt. De-asta se strică sau iese acră

Fermentarea încurajează probioticele să prospere și este, astfel, benefică pentru sistemul digestiv uman. Consumul de alimente fermentate este considerat a face parte dintr-o dietă sănătoasă.

De altfel, alimentele fermentate, precum varza, pot avea un miros puternic. Dacă poți trece peste el, murăturile sunt delicioase, în special varza murată pentru iarnă.

Ce să faci dacă varza murată a făcut mucegai

Dacă mucegaiul este detectat în stadiile sale incipiente de dezvoltare, acesta poate fi eliminat, iar fermentarea nu va fi probabil afectată negativ de acesta. 

Cu toate acestea, dacă mucegaiul este lăsat să invadeze fermentarea, acest lucru poate provoca alterarea acesteia.

Mucegaiul verde sau gri de la suprafața superioară a butoiului de varză murată este relativ normal. Pur și simplu îndepărtează stratul de mucegai. 

Află și: Ingredientul banal care face varza călită foarte gustoasă. Puține gospodine știu trucul

Dar dacă mucegaiul este negru, roz sau portocaliu, sau dacă varza miroase sau are gust ciudat, atunci arunc-o la compost.

Mucegaiul alb este de obicei considerat cel mai inofensiv tip de mucegai. Cu toate acestea, în multe cazuri, este cel mai bine să arunci varza murată atunci când este mucegăită.

Atât timp cât mucegaiul este alb, nu este dăunător. Dacă încep să crească mucegaiuri de alte culori, nu mai consuma varza. Culorile strălucitoare indică adesea sporularea, stadiul de reproducere al mucegaiului.

Cum se scoate mucegaiul din varza murată

Dacă există o mică pată de mucegai, scoate-o cu atenție folosind o lingură mare. Nu perturba suprafața prea mult pentru a preveni o contaminare ulterioară cu mucegai.

Asigură-te că totul este sub saramură și capacul este închis. Monitorizează procesul de fermentare zilnic pentru a te asigura că nu apare dezvoltare ulterioară de mucegai.

Citește și: Varză murată după o rețetă din străbuni. Ingredientele care o fac să reziste toată iarna

Curăță imediat și temeinic ustensilele pentru a preveni o contaminare ulterioară cu mucegai.

Unele alterări pot apărea doar la suprafață. Este posibil să poți îndepărta varza murată alterată și să folosești restul. 

Cu toate acestea, mucegaiurile care cresc la suprafața varzei pot schimba aciditatea acesteia, făcând-o susceptibilă la alterarea de către microorganisme dăunătoare. 

Mucegaiurile cresc cel mai bine atunci când pot primi puțin aer. Păstrează recipientul de varză închis ermetic. Verifică varza pentru mucegai des și îndepărtează rapid orice mucegai pe care-l observi.

Dacă mucegaiul a fost lăsat să crească necontrolat o perioadă sau există mucegaiuri colorate, este cel mai bine să arunci varza murată. 

Vezi și: Ce trebuie să faci cu varza înainte de o pune la murat

Problema este că, dacă mucegaiul a fost lăsat să crească neverificat o perioadă, în special înainte ca fermentarea să aibă suficient timp pentru a acidifia corespunzător mediul, mucegaiul poate pătrunde mai adânc în varza murată. Și în acest moment, este mai bine să arunci întreaga porție.