Ce să faci cu uleiul folosit din tigaie. Nu-l mai arunca niciodată în chiuvetă sau la toaletă

de: Năstase Mirabela
27 09. 2022

Ce trebuie să faci, de fapt, cu uleiul folosit din tigaie. Uleiul de gătit este unul dintre cele mai folosite ingrediente. Datorită versatilității sale, el ajută la prepararea diverselor feluri de mâncare. Atunci când prăjești alimentele și rămâne ulei în tigaie te întrebi ce poți face cu el. Îți dăm un sfat: nu-l mai arunca niciodată în chiuvetă sau la toaletă!

Ce să faci cu uleiul folosit din tigaie

Uleiul care a rămas în tigaie după ce ai prăjit alimentele nu se aruncă în chiuvetă, întrucât are ca rezultat înfundarea țevilor, iar asta împiedică curgerea apei, fapt care duce la cheltuieli inutile cu instalațiile sanitare.

Uleiul eliberat prin conducte creează straturi de grăsime ce reduc spațiul, provoacă mirosuri neplăcute și înfundă tuburile. Pentru a elimina corect uleiul, poți urma inducațiile următoare:

După ce îl utilizezi, așteaptă ca el să se răcească. Odată ce uleiul se răcește, strecoară-l pentru a îndepărta orice reziduu și pentru a preveni formarea mucegaiului. Apoi depozitează-l într-un recipient de sticlă cu capac până ce recipientul se umple, apoi du-l într-un „punct verde”.

De asemenea, poți arunca recipientul în care ai acumulat uleiul, fie el din sticlă sau plastic, însă mai întâi, pentru ca uleiul să se solidifice, trebuie să adăugi o lingură de hidroxid de sodiu. Cu amestecul de ulei și hidroxid de sodiu poți face apoi săpun de casă. Rețeta este foarte simplă, iar în acest fel uleiului i se dă și o utilizare.

Ingrediente pentru a face săpun cu ulei reciclat

2 litri de ulei rămas în tigaie
2 litri de apă
246 de grame de sodă caustică

Mai ai nevoie și de un recipient din plastic termorezistent, oțel inoxidabil sau sticlă, niciodată aluminiu, o lingură de lemn pentru a amesteca și o strecurătoare.

Deoarece va trebui să lucrezi cu soda caustică, o substanță foarte corozivă, ar trebui să iei și anumite măsuri de precauție. Să Lucrezi într-un spațiu ventilat, să folosești mănuși și ochelari de protecție și să eviți contactul acestei substanțe cu pielea purtând o cămașă cu mâneci lungi sau un pulover.

Pasul 1

Strecoară uleiul uzat cu ajutorul unei site pentru a îndepărta toate impuritățile și resturile.

Pasul 2

Toarnă cei 2 litri de apă într-un recipient.

Pasul 3

Cu mare grijă, adăugă soda caustică în apă, niciodată invers. Se amestecă cu ajutorul lingurii de lemn până se dizolvă complet. Amestecul trebuie să fie transparent. Se va încalzi, dar este un efect normal. Este esențial să amesteci încet pentru a evita posibilele arsuri.

Pasul 4

Lăsă amestecul anterior să se odihnească până se răcește. Apoi, adaugă uleiul vegetal și continuă să amesteci până se omogenizează.

Pasul 5

Poți adăuga uleiuri esențiale, un colorant natural sau orice substanță dorești pentru a îmbogăți săpunul natural.

Pasul 6

Toarnă amestecul într-una sau mai multe forme.

Pasul 7

Așteaptă câteva zile până când se solidifică complet. Apoi, îl poți tăia.

Pasul 8

Pentru ca săpunul să se întărească complet și procesul să fie finalizat cu succes, el se mai lasă la odihnit cel puțin pentru încă o lună.