Există multe simptome care îți arată că tomatele din grădină au fost afectate de o boală, dar de obicei aceasta poate fi identificată prin îngălbenirea frunzelor sau apariția petelor pe fruct, în timpul unui sezon umed sau rece. Cum îți dai seama că roșiile din grădină s-au îmbolnăvit. Așa ții dăunătorii la distanță.
A ști cum să identifici și să tratezi bolile comune ale tomatelor este esențial pentru cultivarea culturilor bogate ca rod. Cele mai frecvente boli sunt declanșate de unele tipuri de ciuperci care sunt favorizate de anumite condiții meteorologice, cum ar fi ploaia excesivă în perioadele răcoroase sau calde.
Practicile bune de grădinărit descurajează în mare măsură infecțiile de la nivelul roșiilor, inclusiv: rotația culturilor pentru evitarea bolilor răspândite prin sol, cultivarea plantelor pe structuri de susținere astfel încât frunzișul să nu atingă solul, controlarea buruienilor și dăunătorilor, distanțarea adecvată.
Atenție! Este foarte important ca, în momentul plantării tomatelor, să se țină cont de distanțarea adecvată dintre răsaduri. Acest lucru va permite circulația potrivită a aerului, evitând excesul de umiditate, ce poate favoriza apariția anumitor tipuri de ciuperci.
Chiar și cea mai rezistentă cultură de roșii poate să cedeze la unele boli. În continuare îți vom prezenta afecțiunile și simptomele pe care trebuie să le urmărești în cazul fiecăreia, pentru a-ți da seama rapid dacă plantele tale s-au îmbolnăvit și au nevoie de tratament.
Poți încerca să salvezi tomatele afectate de una dintre bolile mai sus enumerate apelând la un tratament adecvat. Acesta poate să includă și tăierea plantei, aplicarea fungicidelor sau a altor remedii horticole, în funcție de starea afecțiunii. Nu toate roșiile bolnave pot fi salvate.