Ce să faci cu făina cu 48 de ore înainte să prepari cozonacul. Aluatul va crește miraculos

de: Andreea Vînătoru
11 12. 2023

Cozonacul este desertul tradițional românesc nelipsit de pe mesele tuturor de sărbători. Cine ar refuza o felie caldă de cozonac, cu miez pufos și coajă crocantă? Cu toate acestea, puține gospodine știu să-l preparare ca la carte. Dacă vreți ca aluatul să fie unul pufos și să crească rapid, trebuie să știți ce să faceți cu făina cu 48 de ore înainte să prepari cozonacul!

Secretul celor mai buni cozonaci

Cozonacul este preferatul tuturor, mai ales cel preparat în casă. Deși majoritatea oamenilor îndrăgesc acest preparat tradițional românesc, aproape nicio gospodină nu știe care este ingredientul cel mai important pentru aluat. Ei bine, făina joacă un rol esențial la coacerea aluatului pentru cozonac.

Există situații în care cozonacul nu crește și sunt mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. În primul rând, află ce trebuie să faci cu făina cu 48 de ore înainte să prepari cozonacul. În acest mod, veți obține un aluat pufos și delicios!

Dacă alegeți făina din comerț, trebuie să știți că făina 650 are în compoziția sa există un conținut ridicat de gluten, motiv pentru care este ideală pentru aluaturile care necesită dospire.

Citește și: Ce să presari peste gălbenușul de ou înainte de a-l pune în aluatul de cozonac. Ingredientul pe care nu l-ai folosit până acum

Ce să faci cu făina cu 48 de ore înainte să prepari desertul tradițional

Atunci când vă apucați de frământat cozonaci, făina nu trebuie să fie rece, ci trebuie ținută la cald timp de 2 zile înainte de frământare. Pentru a testa făina, trebuie să o strângeți în pumn, iar dacă atunci când desfaci, se împrăștie, atunci este uscată și poate fi folosită. În schimb, dacă rămâne cocoloș, se mai lasă la uscat câteva ore.

În plus, toate ingredientele folosite le cozonac trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci, de la frigider. Aluatul cozonacului este gata doar atunci când se desface în fâșii, iar pentru a ajunge în acest punct trebuie să îl frămânți de trei ori, cu o pauză de 30 de minute după fiecare repriză.

Pentru ca un cozonac să iasă pufos și delicios, și temperatura din camera în care este pregătit trebuie să fie potrivită, nu rece. Ca să crească și mai repede, vasul cu aluat poate fi introdus în cuptor, la o temperatură de 40 de grade, timp de 15-20 de minute.

Citește și: Ce conţin, de fapt, cozonacii din Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan. Avertismentul specialiştilor pentru Crăciun!