Tradiționalul cozonac românesc, un preparat nelipsit de pe mesele de Crăciun, devine subiect de dezbatere pe fondul creșterii preferințelor pentru variantele achiziționate din supermarketuri, în locul celor făcute în casă. Cu toate că timpul redus de preparare și comoditatea atrag tot mai mulți consumatori, specialiștii avertizează că aceste alternative pot ascunde riscuri pentru sănătatea noastră.
În ciuda promisiunilor de gust autentic și aspect proaspăt, cozonacii comercializați pe rafturile magazinelor ascund un secret amar: conținutul bogat în chimicale.
Analizele efectuate de experți în domeniul alimentar arată că numeroase produse disponibile în comerț sunt îmbogățite cu aditivi, conservanți și îndulcitori artificiali, ce pot avea consecințe negative asupra sănătății.
În aprilie, cu puțin timp înaintea Paștelui, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a realizat un studiu care aduce la lumină o descoperire îngrijorătoare în ceea ce privește cozonacii comercializați în marile lanțuri de magazine din țară.
Rezultatele au fost uluitoare, astfel că, niciunul dintre cele 43 de sortimente testate nu a respectat rețeta tradițională a cozonacului, care presupune utilizarea ingredientelor de bază precum făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt și umplutură de diferite tipuri.
Expertiza APC a inclus analize amănunțite ale etichetelor produselor, investigații asupra compoziției ingredientelor și compararea rezultatelor cu standardul rețetei tradiționale a cozonacului tradițional.
Surprinzător, toate cele 43 de produse examinate au prezentat abateri semnificative, folosind ingrediente mai puțin autentice sau chiar adăugând substanțe chimice pentru a îmbunătăți aspectul sau a prelungi durata de conservare, potrivit ego.ro.
CITEȘTE ȘI: Pericolul descoperit în cozonacii din comerț. ANPC trage un semnal de alarmă înainte de Crăciun
Analiza a scos la iveală o listă îngrijorătoare de ingrediente, care ridică semne de întrebare privind calitatea și siguranța alimentară a acestor produse. Pe lângă ingredientele de bază, precum făină, zahăr, drojdie și sare iodată, cozonacul fabricat industrial conține o gamă variată de substanțe, de la spărtură de soia la coloranți și conservanți.
Printre ingredientele găsite în cozonacul din comerț se numără spărtura de soia, șrotul de soia, făina de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudra de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți și corectori de aciditate, stabilizatori.
Analizând nivelul de cacao și lista de aditivi alimentari, specialiștii au descoperit că, în medie, cozonacii din marile lanțuri de magazine conțin între 0,5% și 2% cacao, o cantitate mult sub așteptările celor care doresc să savureze un cozonac cu adevărat bogat în arome și cacao.
CITEȘTE ȘI: Cozonacii periculoși din supermarketuri. Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fim atenți
Pe lângă nivelul scăzut de cacao, rezultatele studiului arată că cele 43 de tipuri de cozonaci analizate conțineau nu mai puțin de 30 de aditivi alimentari.
Acești aditivi includ arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono și digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, acesulfam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.
Cele 18 tipuri de cozonaci analizate demonstrează că producătorii își diversifică ofertele pentru a satisface gusturile variate ale consumatorilor, dar din păcate, atenția este îndreptată către diversitate, dar nu și către sănătate.
Sortimentele de cozonaci care au făcut obiectul studiului au fost: cu stafide și fructe glasate; cu nucă și cacao; cu rahat și cacao; cu nucă; cu stafide și cacao; cu stafide și bucăți de portocală; cu nucă și stafide; cu cremă de nuci; cu cremă caramel și cremă ciocolată; cu cremă de lapte-frișcă; cu cremă caramel; cu cremă de ciocolată-rom; cu nucă și vișine; fantezie; cu mac; cu rahat; cu rahat, stafide și cacao; cu stafide.