Cozonacul de casă nu ar trebui să lipsească deloc de pe mesele românilor de Paște. Este cel mai gustos desert și mult mai delicios față de cele cumpărate din magazine. Iată o rețetă pe care ar trebui să o încerci.
Nu este o rețetă complicată și nici nu îți va lua foarte mult timp. Îți garantăm că rezultatul va fi unul peste așteptările tale, iar aluatul va fi unul pufos cum n-ai mai gustat până acum. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru umplutura cu stafide și cacao vei avea nevoie de:
Pentru început, dizolvă drojdia într-un pahar cu lapte cald, apoi amestecă drojdia cu 400 de grade de făină cernută. Mai departe, separă albușurile de gălbenușurile a 16 ouă și amestecă-le separat. Adaugă 300 de grame de zahăr tos și pliculețele de zahăr vanilat peste amestecul de gălbenușuri.
După ce au fost bătute albușurile, se amestecă împreună cu gălbenușurile, iar întreaga compoziție se adaugă treptat peste aluatul frământat, în același timp adăugând și restul de făină.
Aluatul va trebui să-l ungi cu unt topit la tigaie, iar mai apoi se adaugă și se amestecă umplutura de ciocolată cu cele 150g de stafide. Toată compoziția se pune în tăvi și se lasă din nou la crescut.
Înainte de a pune cozonacii în cuptor, aceștia se ung cu gălbenușul de ou bătut. Se bagă la cuptor și se rumenesc timp de circa 40-50 de minute, până capătă culoarea perfectă. Secretul acestui aluat pufos îi aparține celebrului Radu Anton Roman.
„Cozonacii se fac într-o încăpere cât de cât caldă, chiar în zăduf. Drojdia se desface într-un pahar de lapte călduţ şi într-o linguriţă de zahăr şi se lasă să se trezească la viaţă. Într-un castron se opăresc 3 linguri de făină cu un pahar de lapte clocotit şi se amestecă bine, să nu facă cocoloaşe. Aluatul se lasă să se dospească 2-3 ore, la căldură uscată şi sănătoasă. De asemenea, tăvile de cozonac trebuie unse cu unt”, recomandă regretatul maestru al bucătăriei româneşti.
Radu Anton Roman a publicat, în anul 1998, una dintre cele mai importate lucrări ale gastronomiei românești numită „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.