17 apr. 2024 | 13:50

Ce să faci cu ceapa când frunzele verzi încep să se usuce pentru o recoltă de invidiat. Va creşte mare şi sănătoasă

Utile
Ce să faci cu ceapa când frunzele verzi încep să se usuce pentru o recoltă de invidiat. Va creşte mare şi sănătoasă
Specialiștii vin cu sfaturi prețioase pentru toți grădinarii

Ceapa este una dintre legumele cele mai cultivate pe tot globul! Românii preferă să o planteze în propria grădină, pentru a o folosi la diverse mâncăruri. Nu este dificil să plantați ceapă, însă este nevoie să o îngrijiți adecvat pentru ca recolta să fie una sănătoasă și bogată. Ce să faci cu ceapa când frunzele verzi încep să se usuce? Așa procedează grădinarii cu experiență!

Trucuri utile pentru o recoltă de ceapă cât mai bogată

Să cultivați ceapă nu este deloc complicat, dar este nevoie o atenție mare pentru a o îngriji! Solul joacă un rol foarte important când vine vorba de plantarea cepei. Din păcate, din cauza condiției necorespunzătoare a pământului, legumele se pot îmbolnăvi, iar recolta poate fi compromisă. Mai mult de atât, trebuie să țineți cont și de frunzele cepei care se îngălbenesc înainte de recoltare.

Așadar, dacă frunzele verzi ale cepei încep să se usuce rapid, încetați să le mai irigați. Excesul de apă le poate scurta semnificativ rezistența de păstrare. Acesta este motivul principal pentru care ceapa se strică în pământ. În plus, înainte cu câteva zile de recoltare, culcați la sol toate frunzele cepelor rămase în picioare. Ceapa se culcă doar atunci când a ajuns la maturitate și este bună pentru consum.

Vezi și: Etapele de creștere a dovleacului. În cât timp după plantare va produce fructe

Cu ce trebuie să stropești ceapa pentru a scăpa de dăunători

Viermii sunt cei mai mari dăunători ai culturilor de legume. Aceștia afectează ceapa, dar și prazul, usturoiul și arpagicul. Din nefericire, distrugerile produse de viermi includ înmuierea bulbului și îngălbenirea frunzelor.

De aceea, este important să eliminați complet orice resturi de cultură la sfârșitul sezonului, deoarece insectele iubesc să se adăpostească în materie organică. În plus, compostul trebuie descompus înainte de a-l utiliza în grădină.

Soluția naturistă folosită de grădinari

Pentru a distruge viermii din grădină, folosiți  piper cayenne măcinat, ghimbir, mărar sau pudră de chili. În acest fel, veți îndepărta femelele muștelor și le veți împiedica să depună ouă pe ceapă.

Puteți amesteca în blender ardei iuți, usturoi și ceapă, apoi adăugați apă și săpun organic. Lăsați soluția peste noapte. A doua zi, strecurați lichidul și folosește-l pentru stropirea solului infectat cu larve. Puteți aplica și un amestec de nisip, cenușă de lemn și pulbere de diatomee la baza legumelor pentru a scăpa de toate insectele.

Vezi și: De ce trebuie să legi usturoiul când este în pământ. Bunicii de la țară fac asta de ani buni, efectul e neașteptat

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu se...
Capital.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Alertă în SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC! Avion IRANIAN, interceptat
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro