Rețetele de prăjituri sunt, de obicei, ușor de făcut. Doar preparatele mai elaborate, cum ar fi blatul de tort, pot provoca frustrare. Cum trebuie să procedezi ca să nu mai crape și să aibă o formă egală. Deși feliile sunt sigure pentru consum și foarte delicioase, forma bombată a aluatului nu este plăcută vizual. Află cum să remediezi situația.
Torturile de casă s-ar putea să fi ieșit în formă de cupolă de atâta timp încât nici măcar nu realizezi că este ceva în neregulă cu asta. Cel puțin, nu până când observi că prăjiturile făcute de patiseri sunt întotdeauna nivelate și arată foarte bine. Datorită experienței, aceștia realizează întotdeauna rețete perfect plate, cu straturi egale și pufoase. Dacă vrei ca desertul tău să arate la fel, citește mai departe.
Cauza principală este cuptorul supraîncălzit. Când introduci aluatul de tort într-un spațiu foarte fierbinte, începe să se gătească la viteze diferite, straturile exterioare fiind primele care se coc. Din păcate, mijlocul prăjiturii se face mult mai lent, motiv pentru care exteriorul va fi ars, în timp ce miezul rămâne bombat.
Pentru a evita astfel de neplăceri, investește într-un termometru pentru cuptor. Datorită acestui instrument, vei obține o citire precisă a temperaturii cuptorului și vei putea urmări îndeaproape procesul coacerii blatului de tort.
De asemenea, o coacere uniformă este asigurată de temperatura din cuptor, care nu trebuie să fie setată la grade mari. Majoritatea rețetelor indică faptul că prăjitura ar trebui să fie gătită la 180C-190C, o valoare termică mult prea mare pentru torturi. Astfel, rezultă rumenirea excesivă și umflarea blatului. Experții recomandă să scazi temperatura cu 20 de grade Celsius. Deși va dura mai mult să se coacă, desertul va ieși perfect.
Așadar, dacă vrei să știi cum să coci uniform tortul, una dintre cele mai simple modalități este reducerea temperaturii din cuptor. De obicei, o rețetele de prăjituri să rumenesc la aproximativ 180C-190C. Gândindu-mă la asta, este, de fapt, o temperatură destul de mare pentru un tort. Nu este de mirare că se arde pe margini, cu un miez la fel de „înalt” ca Everestul.
Sfat: înainte de a pune tortul în cuptor, lovește ușor forma de copt. Acest lucru elimină bulele de aer din aluat și minimizează bolta inestetică.