30 sept. 2023 | 19:07

Ce să așezi în cotețul găinilor pentru a scăpa de căpușe. Te scapă definitiv de probleme

Diverse
Ce să așezi în cotețul găinilor pentru a scăpa de căpușe. Te scapă definitiv de probleme
Ce să așezi în cotețul găinilor pentru a scăpa de căpușe. Te scapă definitiv de probleme

Găinile sunt unele dintre cele mai importante animale din ogradă, de care ar trebui să avem mare grijă. Chiar dacă poate părea ușor, este destul de dificil să le protejăm așa cum trebuie, mai ales când vine vorba despre paraziții externi. Iată cum le poți scăpa de îmbolnăvire, dar și cum poți să scapi păsările deja infestate.

Ce paraziți pot contracta găinile

Acarienii roșii, cunoscuți și sub denumirea de păduchi de păsări, sunt paraziți mici, de culoare roșie, care trăiesc pe pielea și în penele găinilor. Acești paraziți extrag sângele găinilor și pot provoca o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi pierderea de greutate, iritații puternice și scăderea producției de ouă. Acarienii roșii sunt extrem de contagioși și se pot răspândi rapid în întreg stolul.

Păduchii de păsări sunt paraziți mici care trăiesc pe pielea și în penele găinilor. Acești paraziți se hrănesc cu sângele găinilor și pot provoca mâncărime intensă, iritații cutanate și disconfort general. Păduchii de păsări pot fi observați cu ușurință în timpul verificării găinilor, în special în zona gâtului și a aripilor.

Păduchii de pene sunt paraziți mici care trăiesc în penele găinilor și se hrănesc cu părțile de cheratină ale penelor. Infestarea cu păduchii de pene poate determina deteriorarea penei, reducând astfel capacitatea găinilor de a se proteja de temperaturile extreme și de a zbura. Găinile infestate pot avea pene deteriorate, mult prea rare.

Căpușele pot fi purtătoare de boli grave, precum boala Lyme, atunci când se agață de piele și se hrănesc cu sânge. În perioadele în care nu se hrănesc cu sânge, în general în timpul zilei, acestea caută adăpost în crăpăturile diverse ale cotețului, unde își depun larvele. I

nfestarea cotețului poate progresa rapid din cauza numărului mare de larve pe care o singură femelă le poate depune.

Ce să pui în cotețul găinilor ca să scapi de căpușe

Găinile au propriile metode naturale pentru a scăpa de paraziți și pentru a menține penele în stare bună, prin intermediul activității lor de scăldare. Ele curăță corpul prin „spălarea” în cenușă de lemn sau nisip fin.

Vezi și: Cu ce să stropești cotețul găinilor ca să scapi de păduchi. Amestecul natural care rezolvă rapid această problemă

Pentru a permite acestui proces să aibă loc, este important să pregătiți un spațiu special pentru ele, cum ar fi o gaură simplă în pământ sau o tavă joasă din plastic. Este esențial să înlocuiți conținutul din cenușar cel puțin de două ori pe an.

Pământul din coteț poate adăposti larvele și ouăle paraziților. Pentru a preveni acest lucru, poți să aplici un strat de nisip sau cenușă de lemn în coteț. Acest lucru va ajuta la uscarea solului și va face mai dificilă supraviețuirea paraziților în mediu.

Există mai multe metode naturale pentru a combate paraziții în coteț. Uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de neem sau uleiul de lavandă, pot fi folosite pentru a crea soluții naturale de stropit care să îndepărteze paraziții. Totuși, asigură-te că aceste uleiuri sunt sigure pentru găini și că le folosești în mod corespunzător.

Unele plante medicinale, cum ar fi menta sau cimbrul, pot avea proprietăți de combatere a paraziților. Plantele pot fi puse în interior sau în apropierea, cotețului pentru a împiedica infestarea.

Cum putem deparazita extern păsările de curte

Dacă ai găini infestate cu paraziți, izolează-le imediat pentru a preveni răspândirea infecției în întregul stol. Tratează găinile afectate și curăță cu atenție zona în care au fost ținute.

Dezinfectarea regulată a cotețului este crucială pentru a distruge ouăle și larvele paraziților. Folosește dezinfectanți adecvați și aplică regulile de siguranță atunci când lucrezi în coteț.

Te-ar putea interesa și: Ce să pui în apa găinilor ca să crească mari. E secretul fermierilor, puţini ştiu. E un ingredient banal

Rozătoarele, cum ar fi șoarecii sau șobolanii, pot aduce paraziți în coteț. Asigură-te că adăpostul este bine sigilat și nu permite accesul rozătoarelor. Poți utiliza capcane sau alte metode pentru a controla populația rozătoarelor din jurul cotețului.

Medicamentele antiparazitare pot fi găsite sub formă de picături, spray-uri sau pulberi și pot fi aplicate direct pe pielea sau penele păsărilor. Acestea au rolul de a lupta împotriva paraziților și contribuie la prevenirea infestării.

Păsările pot beneficia de băi și tratamente de îmbăiere, regulate utilizând praf de duș, bicarbonat de sodiu sau nisip special. Aceste proceduri ajută la îndepărtarea paraziților și a murdăriei de pe penaj. Asigurați-vă că păsările au acces la nisip și apă curată pentru a se putea îmbăia.

Dacă ai probleme persistente cu paraziții sau nu ești sigur despre modalitatea de tratament, este întotdeauna recomandat să consulți un veterinar specializat. Veterinarul poate oferi sfaturi și soluții personalizate pentru situația ta.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Se dau TICHETE de 500 de LEI pentru foarte MULȚI ROMÂNI! Banii se dau pe 18 NOIEMBRIE
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro