Gospodinele bagă varza la murat cu cel puțin o lună înainte de Crăciun, pentru a ieși crocantă și fragedă. Se știe că varza murată este ingredientul principal al sarmalelor, nelipsite de pe mesele românilor de sărbători. Cu toate acestea, varza se acrește la un moment dat, așa că astăzi vă arătăm un truc util prin care puteți impiedica acest proces.
Varza murată este fără îndoială vedeta sezonului rece și este mereu prezentă în această perioadă a anului, atunci când gospodinele pregătesc cele mai delicioase preparate. Însă, după sărbătorile de iarnă, varza începe să se acrească tot mai mult, lucru deloc plăcut pentru unele gospodine. În materialul următor vă arătăm ce trebuie pus în butoi după ce varza este murată deja.
Cel mai indicat este să adăugați o bucată de lemn de mesteacăn, dar și câteva crenguțe de viță de vie sau butuci de lemn. În acest mod, varza va rămâne fragedă, gustoasă și nu se va mai acri.
Citește și: Ce beneficii ai dacă mănânci murături iarna. Un nutriționist dezvăluie secretele
Un alt truc util ar fi să puneți un cub de zahăr în butoiul de varză murată. Zahărul va ajuta varza să nu se înmoaie și va rezista mai mult timp. De asemenea, dacă zeama nu mai este limpede, poate fi adăugat hrean în butoi sau să mărunțești câteva pastile de aspirină, ceea ce va împiedica varza să mai fermenteze.
Varza trebuie lăsată afară vreo 15 zile , s-o bată bruma, s-o frăgezească. Butoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi var nestins, 1 kg, să se cureţe . Se spală iar, în câteva ape, neapărat clocotite.
Neapărat, pe fundul butoiului se presară mai întâi un strat de sare, foi de varză, ceva cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.
Căpăţânile de varză se curăţă de foi şi se şi scobesc înăuntru, apoi se îndeasă bine, cu coceanul în sus. Se presară sare pe fiecare varză, se mai potrivesc rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii tari de gutuie şi se pun alte verze, tot aşa, strat după strat, până se umple butoiul.
La final, deasupra, se pune sare și se acoperă varza cu o greutate. Se pune capacul și se lasă câteva zile. După o săptămână se face prima pritoceală: se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, turnându-se iar în butoi, pe deasupra.
Citește și: Reţeta originală de sarmale. Aşa se preparau acum 120 de ani