Plăcinta de dovleac este regina toamnei. În acest sezon, gospodinele se întrec să o prepare. Dar ca să iasă perfect, trebuie să știi ce să adaugi în aluat. Iată secretul bunicilor de zeci de ani.
Plăcinta de dovleac este preferata toamnei, astfel că trebuie să știi să o prepari ca să iasă delicioasă și crocantă. Crusta de plăcintă are nevoie de un amestec de untură și unt, iar umplutura de un ingredient secret, și anume, un vârf de cuțit de piper negru. Timpul de coacere este iar important, așadar el este de aproximativ 55-60 de minute, nu mai mult, deoarce umplutura se va crăpa.
Se pregătesc mai întâi afinele zaharisite. Ele se pun într-un castron mare. Într-o cratiță medie se fierb o cană de apă și zahăr, se ia cratița de pe foc și se lasă la răcit vreme de cinci minute. Se toarnă siropul de zahăr peste afine și se amestecă, se lasă în frigider timp de șase ore. Se scurg afinele de sirop și se toarnă o cană de zahăr deasupra, se amestecă afinele acoperindu-le.
Se întinde apoi crusta de plăcintă răcită, se coace la cuptor tapetând crusta cu hârtie de copt. Se coace crusta vreme de 10 minute. Se pregătește apoi umplutura de dovleac. Se combină dovleacul cu ouă și zahăr brun. Se adaugă amidon de porumb, sare, scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cuișoare, piper, smântână groasă și lapte. Se toarnă umplutura peste crusta caldă.
Se umple crusta doar până la 3/4 din vârf. Se coace apoi plăcinta până când centrul este aproape închegat, adică aproximativ o oră. După ce se coace, se transferă plăcinta pe un grătar de sârmă și se lasă să se răcească complet vreme de cel puțin trei ore înainte de a o servi.
Se decorează apoi cu afine zaharisite.