Ce s-a întâmplat cu lacul cu nuferi din Ipotești, considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Moldova: ”Au o comoară de care nu le pasă”

Ce s-a întâmplat cu lacul cu nuferi din Ipotești, considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Moldova: ”Au o comoară de care nu le pasă”
Ce s-a întâmplat cu lacul cu nuferi din Ipotești

Lacul nu nuferi de la Ipotești este unul dintre cele mai magnifice colțuri de natură din nordul Moldovei. Timp de ani de zile, autoritățile nu au reușit să repare drumul de acces, iar locul nu este vizitat atât de mult pe cât merită. Pentru șoferi, drumul este un infern, iar mulți renunță să-l mai străbată.

Lacul nu nuferi de la Ipotești

Lacul cu nuferi de la Ipotești, comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani, este situat aproape în mijlocul unor codri bătrâni. Lacul este plin de nuferi înfloriți. Mai ales pe timpul verii, locul devine un adevărat spectacol al naturii. De asemenea, lacul și pădurea din jur, ar fi fost surse de inspirație pentru Mihai Eminescu. Ipotești a fost locului copilăriei sale.

Lacul de la Ipotești este o destinație de top. Este căutată în fiecare an de turiști din toată zona Moldovei, dar și din restul țării. Cu toate acestea, din păcate, drumul până la acest obiectiv turistic reprezintă un adevărat coșmar pentru vizitatori, șoferi în special. Foarte mulți turiști sunt revoltați de stare drumului.

”Au în mână o comoară de care nu le pasă. Nu se poate să fie o frumuseţe atât de mare acolo şi tu să nu fii în stare să pui un strat de asfalt, sau măcar să peticeşti, poftim, gropile”, spune un turist venit tocmai de la Iaşi pentru a vedea locurile copilăriei lui Eminescu.

Drumul până la lacul cu nuferi de la Ipotești, infernal

Este vorba despre o porțiune de drum, de aproximativ un kilometru, care leagă satul Ipotești de o parcare din din pădure. De acolo, drumul până la lac se face pe jos, pe o alee reabilitată, prin pădure. Până acolo, pe șoseaua dinspre sat, șoferii riscă să facă o vizită la service după ce conduc pe drumul cu gropi.

Mai mult de atât, drumul este și foarte îngust, iar mașinile trec cu emoții una pe lângă cealaltă. Localnicii susțin că drumul s-a stricat în urmă cu 4-5 ani. Chiar dacă a trecut atât de mult timp, nimeni nu s-a gândit să-l mai și repare. Abia anul trecut au fost alocați 300.000 de lei pentru reabilitarea drumului. Banii au fost dați primăriei comunei Mihai Eminescu.

Lucrările la drum nu au început. Autoritățile spun că se așteaptă o finanțare europeană, iar cei 300.000 de lei să fie partea de cofinanțare. De asemenea, se încearcă și reabilitarea unei rute alternative. Este vorba despre un drum forestier dinspre șoseaua Botoșani – Suceava, către parcarea din apropierea lacului.