Ce s-a întâmplat când părinții au fost întrebați despre școala online. Semnal de alarmă pentru autorități. Ce ar trebui să se întâmple, în opinia celormai mulți dintre părinți, citiți în articolul de mai jos.
Ce s-a întâmplat când părinții au fost chestionați cu privire la cursurile online. Ce au spus cei mai mulți dintre părinți, chiar dacă ne aflăm în plină epidemie de coronavirus.
Astfel, 70% dintre părinți s-au arătat de acord ca școala să înceapă în format clasic, cu elevii în clase. Însă 1 din 5 părinți ar prefera să existe în continuare sistemul hibrid, în timp 4% dintre cei chestionați vor sistemul online în continuare, arată un sondaj IRES.
Trei sferturi dintre părinții de copii de grădiniță și elevi din preuniversitar ar vrea ca cei mici să meargă la școală, normal, în timp ce 2 din 10 ar dori ca acest lucru să se întâmple după ce rata de infectare scade sub 3 la mia de louitori.
De asemenea, 6% consideră că școala sau grădinița, în format fizic, să înceapă după ce 70% din populație a fost deja imunizată.
În plus, mai mult de jumătate dintre părinții elevilor din preuniversitar se declară mulțumiți de cursurile online. Părinții de la oraș sunt cei mai mulțumiți de școala online, la fel ca și părinții cu studii superioare, la fel și părinții copiilor din ciclul primar.
În schimb, părinții elevilor de liceu, dar și părinții cu studii elementare, au cele mai mari dificultăți în a-și ajuta copiii cu materia de la școală.
Repondenții sondajului IRES au spus că sunt mai curând îngrijorați de riscul îmbolnăvirii cu coronavirus a unor membri din familia lor (45%), decât a copiilor (42%) sau a lor, personal (37%).
De asemenea, mai îngrijorați cu privire la posibila îmbolnăvire cu coronavirus a copiilor sunt femeile, părinții cu vârsta peste 45 ani, cu nivel scăzut de educație și venituri, dar și non-utilizatori de internet și persoane care locuiesc la țară.
Părinții care au copii la liceu își doresc în mai mică măsură începerea școlii fizice, chiar dacă ei sunt și cei mai nemulțumiți de școala online.
De asemenea, aproximativ 50% dintre părinți spun că ar dori ca angajații unităților de învățământ frecventate de copiii lor să se vaccineze anti-coronavirus, în timp ce doar 7 din 10 părinți spun că și-ar trimite copilul la școală/grădiniță chiar dacă ar ști că personalul didactic și auxiliar nu s-au vaccinat.
Avantajele școlii online, comparativ cu cea față în față, sunt obișnuirea cu tehnologia și timpul mai mult petrecut cu părinții. Cu toate astea, aproximativ o cincime dintre intervievați cred că școala online nu are avantaje.
Tații, repondenții ce nu utilizează internetul, precum și părinții școlarilor (comparativ cu cei care au copii atât de vârstă școlară, cât și preșcolară) consideră în proporții mai mari că școala online nu are avantaje.
Pe de altă parte, elevilor le lipsesc interacțiunile directe cu colegii și profesorii în perioada derulării cursurilor online.
Celor mai mulți, 49% le lipsesc colegii, iar 45% profesorii. Doar pentru 4% dintre elevi lipsa colegilor și a profesorilor reprezintă același procent.