Coronavirusul este cu siguranță înfricoșător, dar, în ciuda raportărilor constante asupra cazurilor totale și a numărului de morți crescând, realitatea este că marea majoritate a persoanelor au COVID-19 supraviețuiesc. La fel cum numărul de cazuri crește, la fel se întâmplă și cu un alt număr: cei care și-au revenit.
La jumătatea lunii martie, numărul pacienților din SUA care s-au recuperat oficial de la virus a fost aproape de zero. Acest număr este acum în zecile de mii și urcă în fiecare zi. Dar recuperarea de la COVID-19 este mai complicată. Recuperarea presupune biologie, epidemiologie și un pic de birocrație.
Odată ce o persoană este expusă coronavirusului, organismul începe să producă proteine numite anticorpi pentru a lupta împotriva infecției. Deoarece acești anticorpi încep să conțină cu succes virusul și îl împiedică să se reproducă în organism, simptomele încep de obicei să se diminueze și începi să te simți mai bine. În cele din urmă, dacă totul merge bine, sistemul tău imunitar va distruge complet virusul din sistemul dumneavoastră. O persoană care a fost infectată și a supraviețuit unui virus fără efecte de sănătate sau cu dizabilități pe termen lung s-a „recuperat”.
În medie, o persoană care este infectată cu SARS-CoV-2 se va simți rău timp de aproximativ șapte zile de la debutul simptomelor. Chiar și după dispariția simptomelor, pot exista în cantități mici de virus în sistemul unui pacient și ar trebui să rămână izolat încă trei zile pentru a se asigura că s-au recuperat cu adevărat și nu mai este infecțios.
În general, odată ce te-ai recuperat dintr-o infecție virală, corpul tău va menține celule numite limfocite în sistemul tău. Aceste celule „își amintesc” de virusurile pe care le-a văzut anterior și poate reacționa rapid pentru a le combate din nou. Dacă ești expus unui virus pe care l-ai avut deja, anticorpii tăi vor opri virusul înainte de a începe să producă simptome. Devii imun. Acesta este principiul din spatele multor vaccinuri.
Din păcate, imunitatea nu este perfectă. Pentru mulți viruși, cum ar fi oreionul, imunitatea poate scădea în timp, lăsându-te susceptibil de virus în viitor. Acesta este motivul pentru care trebuie să te revaccinezi- acele „focuri de rapel” – din când în când: să îți soliciți sistemul imunitar să facă mai mulți anticorpi și celule de memorie.
Deoarece acest coronavirus este atât de nou, oamenii de știință încă nu știu dacă persoanele care se recuperează de la COVID-19 sunt imune la viitoarele infecții ale virusului. Medicii găsesc anticorpi la pacienții bolnavi și recuperați, iar asta indică dezvoltarea imunității. Dar întrebarea rămâne cât va dura această imunitate. Alte coronavirusuri precum SARS și MERS produc un răspuns imun care va proteja o persoană cel puțin pentru un timp scurt. Probabil că același lucru este valabil și în cazul SARS-CoV-2, dar cercetările pur și simplu nu au fost făcute încă pentru a spune acest lucru definitiv.
Acesta este un virus periculos, așa că Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor este extrem de atent atunci când se decide ce înseamnă recuperarea de la COVID-19. Atât criteriile medicale, cât și cele de testare trebuie îndeplinite înainte ca o persoană să fie declarată oficial recuperată. Din punct de vedere medical, o persoană trebuie să fie fără febră fără medicamente care să reducă febra timp de trei zile consecutive. Ele trebuie să arate o îmbunătățire a celorlalte simptome, inclusiv tuse redusă și dificultăți de respirație. Și trebuie să treacă cel puțin șapte zile complete de când au început simptomele.
În plus față de aceste cerințe, ghidurile CDC spun că o persoană trebuie să testeze negativ pentru coronavirus de două ori, testele fiind efectuate la cel puțin 24 de ore distanță. Doar atunci, dacă atât simptomul cât și condițiile de testare sunt îndeplinite, o persoană este considerată oficial recuperată. Această a doua cerință de testare este probabil de ce au fost atât de puține cazuri recuperate în SUA până la sfârșitul lunii martie. Inițial, a existat o lipsă masivă de testare în S.U.A. Așadar, în timp ce multe persoane s-au recuperat cu siguranță în ultimele săptămâni, acest lucru nu a putut fi confirmat oficial. Pe măsură ce țara intră în culmea pandemiei în următoarele săptămâni, accentul este încă pe testarea celor infectați, nu a celor care s-au recuperat.
Multe mai multe persoane sunt testate acum deoarece statele și companiile private au început să producă și să distribuie teste. Pe măsură ce numărul testelor disponibile crește și pandemia încetinește în țară, vor fi disponibile mai multe teste pentru cei care s-au redresat. Pe măsură ce persoanele care s-au recuperat deja sunt testate, apariția oricărei noi infecții îi va ajuta pe cercetători să învețe cât poate fi de așteptat să dureze imunitatea.
Știind dacă oamenii sunt imuni sau nu la COVID-19 după ce se recuperează, va determina ce pot face persoanele, comunitățile și societatea în general. Dacă oamenii de știință pot demonstra că pacienții recuperați sunt imuni la coronavirus, atunci o persoană care și-a revenit ar putea ajuta, în teorie, să sprijine sistemul de îngrijire a sănătății, având grijă de cei infectați.
Odată ce comunitățile vor trece de apogeul epidemiei, numărul de noi infecții va scădea, în timp ce numărul persoanelor recuperate va crește. Pe măsură ce aceste tendințe continuă, riscul de transmitere va scădea. Odată ce riscul de transmitere a scăzut suficient, ordinele de izolare la distanță socială și distanțare socială vor începe să se relaxeze, iar întreprinderile vor începe să se redeschidă.
Vor trece luni până când riscul de transmitere este scăzut în S.U.A. Dar înainte de a se întâmpla orice dintre acestea, Statele Unite și lumea trebuie să ajungă prin vârful acestei pandemii. Multe persoane vor avea nevoie de ajutor medical pentru a se recupera, iar distanțarea socială va încetini acest virus și va oferi oamenilor șansele cele mai bune de a face acest lucru.