Ce s-a discutat în ședința de Guvern. Punctele esențiale de interes pentru români

Ce s-a discutat în ședința de Guvern. Punctele esențiale de interes pentru români

În contextul epidemiei de coronavirus, astăzi a avut loc o ședință de Guvern, la Palatul Victoria, la care au participat Ludovic Orban, dar și Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, Marcel Vela, Lucian Bode.

Ce s-a discutat în ședința de Guvern. Punctele esențiale de interes pentru români

În deschiderea ședinței de Guvern, de joi, 2 aprilie 2020, premierul Ludovic Orban a anunțat că a fost semnat contractul pemtru finanțarea construcției Spitalului Regional Cluj.

„Aş vrea să felicit Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sănătăţii pentru faptul că au reuşit accelerarea procedurilor şi s-a ajuns la un deznodământ fericit, şi anume semnarea contractului de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Cluj, o investiţie de aproximativ 500 de milioane de euro. De asemenea, trebuie să vă informez că la nivelul Comisiei Europene s-a aprobat contractul de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Iaşi”, a declarat Ludovic Orban, joi, în cadrul şedinţei de guvern.

Marcel Vela, despre transportatorii de marfă: ”Clarificarea este foarte clară în articolul patru, în perioada dintre curse trebuie să stea în izolare, pentru a-și proteja familiile. Această specificație, în perioada dintre curse, a venit chiar din partea transportatorilor. Pentru varianta Nădlac 2, o să am o convorbire cu Ministrul de interne din Ungaria, astfel încât să separăm traficul de marfă de pe culoarul verde și autoturismele să le reorientăm spre alte puncte de ale frontierei, fie Nădlac 1 sau ceea ce optează partea maghiară în sensul în care vom elibera punctul de trecere Nădlac 2 rezervat strict pentru marfă.

În același timp, cred că ar fi binevenită o ordonanță militară prin care să eliminăm completarea chestionarelor, a declarațiilor către șoferii străini, pentru a elibera zona și a fluidiza traficul, impunând în ordonanță un timp maxim pe care o să-l discut și o să vi-l comunicăm. Cu privire la tranzitul românesc de către camioanele care trec spre Bulgaria și Turcia. Așadar, nu se mai completează chestionarul, se semnează doar declarația că în 48 de ore părăsesc România, cu amendamentul că se opresc doar în stațiile de benzină și în parcările impuse prin acel coridor verde de către Ministerul Transporturilor”.

Lucian Bode: ”Noi am formulat o propunere de proiect de ordonanță de urgență pentru a reglementa valabilitatea licențelor de traseu, aferente programului de transport județean. Acest lucru îl facem în acord cu Ministerul Dezvoltării.

Am avut o discuție cu ministrul Marcel Vela și vom veni cu propunerea de a reglementa transportul internațional de persoane pentru că el a fost reglementat printr-o hotărâre a CNSSU până în data de 26 martie, vom prelungi această suspendare, bineînțeles introducând și alte destinații țări aflate astăzi în zona roșie. De asemenea, vom veni cu o propunere în legătură cu suspendarea zborurilor către și dinspre țările care au intrat în zona roșie, alături de Italia, Spania, Franța și Germania, intrând și alte state începând cu ziua de mâine”.

Președintele Klaus Iohannis, videoconferință

Tot premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern despre românii din diaspora care vor să revină în țară că trebuie făcute liste cu cetățenii care chiar au nevoie și că punctul Nădlac 2 ar putea deveni punct de intrare în țară exclusiv pentru transportul de marfă.

La ședința de Guvern a luat cuvântul și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Acesta a declarat: ”Încercăm, deși nu avem resursele altor țări, pachetul pe care îl punem acum pe masă însumează 3 la sută din PIB. Avem cele mai bune condiții dintre țările care au luat decizia. 3% din PIB este impactul estimat”.

De asemenea, în contextul epidemiei cu coronavirus, președintele Klaus Iohannis a convocat astăzi o videoconferință cu toți factorii decizionali pentru a rezolva cât mai repede situația. O decizie importantă a fost aceea de a trece Spitalul Județean Suceava sub conducere militară, după ce managerul interimar și-a dat demisia.

”Spitalul judeţean.. este o unitate în care, din păcate, au apărut probleme care s-au propagat. Ce trebuie să facem este să repunem în funcţiune spitalul, pentru asta este ministrul Tătaru împreună cu domnul secretar de stat Oprea, acesta având o sarcină clară, să repună spitalul în funcţiune. Secretarul de Stat va rămâne acolo pentru a rezolva aceste probleme. Trebuiesc introduse proceduri militare, adică militarizarea spitalului. Este nevoie ca spitalul să fie dotat cu tot ce este necesar pentru că medicii să fie protejaţi.”, a declarat Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI