Normalitatea post-pandemică de care vorbește toată lumea s-ar putea schimba, în lumina ultimelor descoperiri. O rudă apropiată a variantei Omicron, a fost descoperită și supranumită „Stealth Omicron”. Subvarianta este mai infecțioasă, mai ales la persoanele vaccinate. Constatările au apărut într-un studiu danez, ceea ce trezește îngrijorări cu privire la o tulpină și mai transmisibilă, în timp ce depășește rapid alte variante din întreaga lume.
Persoanele infectate cu BA.2, „Stealth Omicron”, au avut cu aproximativ 33% mai multe șanse de a infecta alte persoane. Datele au apărut potrivit unei analize a infecțiilor în peste 8.500 de gospodării daneze realizată de cercetătorii din Danemarca.
Studiul a constatat că cei care au fost expuși la „Stealth Omicron” au avut 39% șanse de a se infecta în decurs de o săptămână. Probabilitatea pentru cei expuși la varianta inițială de Omicron a fost de 29%, mai spune studiul.
Cercetătorii au constatat că subvarianta BA.2 a infectat mai repede persoanele vaccinate și cele vaccinate cu booster decât BA.1,. Cu toate astea, spune studiul, persoanele nevaccinate aveau în continuare o probabilitate mai mare de a se infecta și de a transmite virusul.
„Stealth Omicron” este „substanțial mai transmisibil decât BA.1”, au concluzionat cercetătorii. Aceștia au mai adăugat că subvarianta are proprietăți care pot reduce protecția împotriva infecției oferită de vaccinuri.
Primele analize ale SSI nu arată nicio diferență în ceea ce privește spitalizările în comparație cu varianta inițială de Omicron.
Studiul este în concordanță cu datele timpurii ale Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA), care a constatat că BA.2 are o „rată de creștere crescută” în comparație cu BA.1, conform publicației Forbes.
Deși în prezent sunt grupate sub numele de Omicron, diferența genetică dintre BA.1 și BA.2 „este mai mare decât diferența dintre varianta originală și varianta alfa”, a precizat SSI.
Astfel de diferențe ar putea duce la o distincție în comportament al virsului, mai spun cercetătorii danezi. Exemplele sunt destule, cum ar fi gravitatea sau infecțiozitatea, a mai notat SSI.
Danezii au mai precizat că trebuie să se lucreze mai mult pentru a afla exact comportamenul noi variante denumite „Stealth Omicron”. „Este de așteptat ca vaccinurile să aibă un efect împotriva bolilor grave la infectarea cu BA.2.”, spun cercetătorii danezi.
În afară de dovezi limitate privind creșterea BA.2 în unele regiuni, nu există prea multe date privind comportamentul acesteia. Nu există date, inclusiv dacă este mai capabilă să se sustragă imunității. Nu se știe dacă provoacă boli mai grave sau cât de transmisibilă, în comparație cu varianta inițială.
Constituția sa genetică ar putea să o facă mai greu de depistat în unele părți ale lumii, ceea ce i-a determinat pe unii oameni de știință să îi dea porecla „Stealth Omicron”.