Cei doi oameni de știință și-au dedicat viața oncologiei și bolilor infecțioase. Ugur Sahin și Ozlem Tureci au petrecut ani de zile la rând încercând să descopere tratamente de imunoterapie pentru bolnavii de cancer.
Numai în contextul pandemiei, cercetările inovatoare ale celor doi soți în domeniul codului genetic modificat, i-a adus în ochii publicului drept creierul din spatele primului vaccin eficient împotriva COVID-19, scrie CNN.
Oamenii de știință Ugur Sahin (55 de ani) și Ozlem Tureci (53 de ani) au înființat în anul 2008 BioNTech, în orașul german Mainz. Luni, compania farmaceutică americană Pfizer, partener al companiei BioNTech, a anunțat că vaccinul produs de firma germană de biotehnologie are o eficiență de peste 90%.
În 2001, cei doi soți au înființat o altă companie, Ganymed Pharmaceuticals, pentru a lucra la dezvoltarea anticorpilor pentru vindecare cancerului, firmă pe care, în 2016 au vândut-o cu 1,4 miliarde de dolari.
Directorul executiv Ugur Sahin și directorul medical Ozlem Tureci se află în topul celor mai bogate 100 de persoane din Germania, potrivit ziarului săptămânal Welt am Sonntag. Marți, valoarea de piață a companiei lor cotate la Nasdaq a crescut la 25,72 miliarde de dolari (de la 4,6 miliarde de dolari anul trecut), potrivit Sitirleprotv.ro.
Însă, actele de caritate și angajamentul îndelungat al cuplului față de mediul academic și știință par să-i mențină cu picioarele pe pământ, chiar dacă momentul în care au descoperit vaccinul anti-COVID-19 îi propulsează în lumina reflectoarelor.
Potrivit CNN, cuplul a declarat în luna mai că simt obligația de a ”oferi ceva societății”, având în vedere munca pe care au făcut-o în domeniul lor în ultimele două decenii.
Sahin s-a născut în Turcia la Iskenderun și s-a mutat în Germania când avea 4 ani, potrivit Reuters. S-a întâlnit cu Tureci când cei doi începeau cariera academică. Pe aceștia i-a legat pasiunea comună pentru cercetare a cancerului, petrecându-și ziua nunții în laboratorul de cercetare.
În luna ianuarie, după ce a citit o lucrare științifică despre coronavirusul din Wuhan, Sahin s-a gândit că poate trece de la medicamentele împotriva cancerului pe bază de ARNm la vaccinurile virale pe bază de ARNm, scrie Reuters.
Compania farmaceutică BioNTech a desemnat atunci 500 de angajați să lucreze la proiect cu mai mulți compuși potențiali de ARNm, încheind ulterior un parteneriat cu Pfizer în martie.