11 nov. 2020 | 20:55

Cât ar putea costa vaccinul anti-Covid 19 în Europa. Suma cerută pentru o doză de vaccin

Știri generale
Cât ar putea costa vaccinul anti-Covid 19 în Europa. Suma cerută pentru o doză de vaccin
Ce preț ar putea avea o doză de vaccin anti-COVID-19 în Europa

Datorită unui acord încheiat cu companiile farmaceutice, Uniunea Europeană va putea să plătească mai puțin pentru vaccinul anti-COVID-19 decât Statele Unite.

Cât ar putea costa vaccinul anti-Covid 19 în Europa

Conform unui înalt oficial al UE, implicat în discuțiile cu producătorii vaccinului, Uniunea Europeană va plăti mai puțin de 19,50 dolari (cât e în SUA) pentru o doză de vaccin anti-covid-19. Prețul este reflectat și de sprijinul financiar pe care UE și Germania l-a acordat în faza de dezvoltare, potrivit Agerpress.

Totodată, oficialul a dorit să-și păstreze anonimatul și a precizat că prețul pe care îl va plăti Uniunea Europeană ”este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari”, dar a refuzat să ofere cifra exactă.

UE a încheiat un contract pentru 300 de milioane de doze

Comisia Europeană a anunțat că a încheiat un contract pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vacci cu companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech. Potrivit acestui acord încheiat de CE în numele celor 27 de state, acestea vor putea achiziționa 200 de milioane de doze, cu opțiunea de a cumpăra încă 100 de milioane.

Contractul survine după ce compania americană Pfizer a anunțat luni că vaccinul său experimental, dezvoltat în colaborare cu BioNTech, are o eficiență de 90% în prevenirea coronavirusului, conform datelor inițiale dintr-un studiu de fază 3.

Statele Unite are posibilitatea de a cumpăra 500 de milioane de doze în plus

Statele Unite au acceptat să plătească suma de 19,50 dolari pentru fiecare din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, mai puține inițial decât cele achiziționate de UE. Însă SUA are posibilitatea de a cumpăra alte 500 de milioane de doze, conform termenilor unui acord care va fi negociat separat, iar prețul pe care îl va plăti este incert.

Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al UE, a acordat un împrumut de 100 de milioane de euro companiei BioNTech pentru dezvoltarea și producția unui vaccin împotriva coronavirusului. Acest împrumut a fost urmat în luna septembrie de un altul în valoare de 375 milioane de euro de la ministerul german al Cercetării.

Vaccinul anti-Covid-19 ar putea fi mai ieftin în Europa

Vaccinul anti-Covid-19 ar putea fi mai ieftin în Europa

Comisia Europeană a încheiat contracte și cu alte companii

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a mai încheiat contracte și cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson și continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

Conform acordurilor încheiate de UE cu aceste companii, blocul comunitar oferă producătorilor de vaccinuri un avans inițial non-returnabil în schimbul dreptului de a-și rezerva doze de vaccin pe care statele membre UE le vor putea achiziționa la un preț stabilit în avans. Asta în cazul în care vaccinul va fi certificat că este eficient și sigur de către Agenția europeană de reglementare în domeniul medicamentelor.

 

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
Soluțiile cu care se stropesc pomii fructiferi în luna Mai. Sunt mai multe decât crezi
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro