În luna mai a anului 2017 era înregistrat la Camera Deputaților un proiect de lege privind o anumită categorie socială. Era vorba de cei aflați în zona Suplacu de Barcău. Aceștia erau și sunt afectați de emisii de substanţe nocive provenite din extracţiile de ţiţei. Au trecut trei ani de atunci, și de-abia anul acesta s-a luat o decizie în privința acestora.
Conform proiectului se propunea acceptarea pensionării celor din zona Suplacu de Barcău mai devreme. Cu cel puțin doi ani, în condițiile date. Se știe că aici marea majoritate a locuitorilor sunt afectați grav de emisiile de substanțe nocive în urma extracțiilor de țiței.
Până anul acesta proiectul s-a tot plibat prin comisiile senatoriale și din Camera Deputaților. Într-un târziu, proiectul a fost aprobat în Senat și Camera Deputaților, ulterior trimis către președinte spre promulgare.
Proiectul a fost inițiat de 5 deputați și un senator, din partea UDMR. A fost demarat ca urmare a sesizărilor venite din partea celor din comuna Marca, judetul Sălaj.
Dar și ca urmare a constatării înrăutățirii în mod alarmant a stării de sănătate a locuitorilor din comuna Marca din cauza expunerii permanente la poluarea cu benzen, toluen, xilen și hidrocarburi alifatice. Acestea sunt gaze produse de exploatările de țiței. În afară de aceștia, vor benefica de noua modificare, și cei din zona Suplacu de Barcău.
”Menţionăm că exploatarea de ţiţei este mai intensivă decât a satelor aparţinând comunei Suplacu de Barcău, deja beneficiare ale Legii 218/2015. Mai mult de atât, în satul Leșmir, exploatarea se realizeazii chiar în gospodăriile cetăţeniilor. Prevederile actuale ale legii în mod greșit se referă doar la comună Suplacu de Barcău, aparţinând judeţului Bihor, având în vedere că zonă de exploatare se afla la limita dintre judeţele Bihor și Sălaj, astfel o parte însemnaţii a exploatiirilor având loc injudetul Siilaj, comună Marca. Persoanele care au locuit eel puţin 15 ani în zona menţionată, precum și persoanele care, indiferent de domiciliu, desfășoară sau au desfășurât activităţi lucrative în zona menţionată timp de minimum 15 ani consecutivi, beneficiazii de prevederile art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificiirile și completările ulterioare.”, se spune în motivația proiectului
Ieri, pe 27 octombrie, legea a fost promulgată de către Klaus Iohannis, iar după publicarea ei în Monitorul Oficial, va intra în vigoare și se va aplica și retroactiv. Asta înseamnă că cei care ar putea ieși la pensie, dar nu au avut până acum cadrul legal, o pot face.