ANAF a luat o măsură privind monitorizarea banilor tăi. Lucrătorii instituției nu vor mai fi nevoiți să facă inspecții pe teren. Florin Cîțu: Acest proiect a fost amânat 17 ani.
Începând din 10 iunie, agenții economici se pot conecta la softul ANAF ca să își regleze sistemele pentru a avea autorizația. Companiile mari se conectează între 1 iulie și 30 septembrie, companiile mici și mijlocii au termen până la finalul anului, a anunțat ministrul Florin Cîțu. În primă fază, vor fi conectate 30.000 de case de marcat.
Lucrătorii ANAF nu vor mai trebui să facă inspecții pe teren. O mare parte din controale le vor face la distanță, pentru că se va comunica live cu aceste case de marcat. Pachetul de informatizare, care a început cu conectarea caselor de marcat la ANAF, reprezintă minimum două puncte procentuale venituri în plus la buget și, susține Cîțu, este cel mai bun randament pentru o investiție a statului făcută vreodată.
„De la 1 iulie mergem live cu toate casele de marcat. Este un proiect care a fost demarat în 2003 și a fost amânat 17 ani. Dacă ne uităm la cât investim în sistem versus ce aducem nu există un randament echivalent”, a spus ministrul Finanțelor la Digi 24.
De asemenea, oficialul a menționat că noutatea nu reprezintă automat că guvernul va avea bani pentru creșterea alocațiilor, deoarece în anii următori va trebui redus din deficitul bugetar care, anul acesta, date fiind circumstanțele, este estimat la 6,7 din PIB.
În momentul în care un cetățean se va duce la magazin și va cumpăra o pâine, nu numai că datele bonului fiscal vor ajunge live la ANAF, dar informația va putea fi analizată de pe un telefon mobil. Dacă un membru ANAF este în magazin, se va putea uita în telefon să vadă dacă a fost bătută sau nu informația pe casă.