29 nov. 2022 | 10:29

Ce rişti dacă stai în frig în casă. Temperatura de 17 grade Celsius, cea mai periculoasă

Știri generale
Ce rişti dacă stai în frig în casă. Temperatura de 17 grade Celsius, cea mai periculoasă
Ce riști dacă stai în casă la temperatura de 17 grade Celsius?

Există mulți români care se gândesc mai mult la cheltuieli decât la confortul din casă. Majoritatea cetățenilor au decis să se bucure de căldura de la diverse aparate de încălzit sau să dea deja drumul la centrala proprie. Cu toate astea, nu toți cetățenii au ales să aibă o temperatură mare în locuința lor. Ce se întâmplă dacă stai mai mult timp într-o încăpere în care sunt 17 grade Celsius? Specialiștii vin cu informații utile.

Ce riști dacă stai la temperatura de 17 grade Celsius: pericol pentru toți oamenii din casă

Majoritatea românilor abia mai pot ține pasul cu cheltuielile și se gândesc mai mult la bugetul familiei decât la confort. Află că locuințele în care temperatura este prea scăzută sau prea crescută sunt un pericol pentru sănătate. Specialiștii indică totuși care este temperatura optimă pentru casă.

Poate puțini știu, dar cei mai expuși care pot avea mult de suferit din cauza căldurii din casă sunt oamenii care au probleme cu circulația, persoanele diabetice și cele care suferă de artrită, depresie sau anxietate, dar și copiii. Consecințele temperaturilor scăzute pot consta în viroze frecvente, dar și creșterea tensiunii arteriale și riscul mai mare de pneumonie, infarct sau accident vascular cerebral.

Temperatura potrivită pentru încăperile din casa ta sunt între 18 și 21 de grade Celsius. Cu toate astea, trebuie să te ferești de ce este sub minimul permis dacă vrei să nu ai probleme de sănătate. Același lucru este valabil în cazul temperaturilor de peste 24 de grade Celsius, care pun în pericol în special sănătatea bebelușilor.

Iată care sunt temperaturile ideale pentru fiecare cameră:

  • Living: 20-22°C
  • Dormitor: 16-19°C
  • Bucătărie: 18-20°C
  • Baie: 22-24°C
  • Hol: 15-18°C
  • Cămară: 15-18°C
  • Bibliotecă: 20-22°C

Ce spun specialiștii: care sunt riscurile pentru copii?

În cazul în care obișnuiești să ai în casă o temperatură mai joasă de 18 grade trebuie să te oprești. Puțini știu, dar într-o astfel de atmosferă vasele de sânge se îngustează, crește tensiunea arterială, sângele devine mai gros și riscul de boli cardiovasculare este mai mare.

De asemenea, corpul este mai puțin rezistent și există pericolul apariției sau agravării bolilor respiratorii pe fondul umezelii și mucegaiului. Mai mult decât atât, copiii riscă să răcească foarte des și să locuiască într-un disconfort continuu, așa că nu este deloc indicat.

La polul opus se află temperaturile prea mari (24-27 grade Celsius) care pun în pericol sănătatea copiilor și bebelușilor. Supraîncălzirea poate determina o mulțime de efecte secundare precum: insomnii, deshidratare sau febră.