Ce rețete poți face cu pâinea uscată. Nu o vei mai arunca de acum încolo
De câte ori nu ajungem în situația de a arunca la gunoi pâinea pe care nu am apucat să o mâncâm? Poți spune „Adio!” risipei! Păstrează cele trei rețețe delicioase de mai jos și folosește-le cu încredere. Află cum poți pregăti fel principal, gustare și desert din pâine uscată.
Trei rețete inedite cu pâine uscată
Românii ocupă un loc rușinos în topul țărilor ce fac risipă de alimente. Cumpărăm mult mai multă mâncare decât consumăm, iar surplusul ajunge, de cele mai multe ori, la gunoi. Nu va mai fi cazul pâinii uscate. Iată trei rețete cu care îi vei surprinde și pe cei mai exigenți musafiri.
Ribollita. Rețetă italienească cu pâine uscată
Ribollita este genul de preparat ce ajunge în topul preferințelor oricui, cu prima lingură. Rețeta provine din regiunea Toscana din Italia și se servește, obligatoriu, cu pâine uscată.
Ingrediente:
- 500 g spanac, opţional
- 1 ceapă
- 1 morcov
- ¼ ţelină
- 1-2 căţei de usturoi
- 1 conservă boabe fasole 400 g
- 1 roşie
- 1 l supă de legume
- 1 linguriţă cimbru uscat
- 1 linguriţă rozmarin uscat
- câteva felii de pâine uscată
- 5 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă roşie, pentru decor
- verdeaţă, pentru decor
- sare, după gust
- piper, după gust
Mod de preparare:
Se iau două linguri cu unt și se sotează, într-o tigaie, cu ceapa tocată mărunt, usturoiul, morcovul și țelina date prin răzătoare. Se adaugă sare după gust. Apoi se amestecă și se lasă la foc potrivit timp de 5-10 minute, până se înmoaie. În aceeași tigaie, se pun roșiile tocate mărunt, boabele de fasole, rozmarinul, cimbrul și spanacul. Peste, se toarnă supa de legume, se acoperă cu un capac și se lasă pe foc până scade la jumătate. Amestecul se toarnă într-o tavă și pe pune la cuptor 15-20 de minute.
Ciuperci umplute cu pâine uscată
O gustare delicioasă, un amestec inedit de arome. O altă rețetă cu pâine uscată este cea de ciuperci umplute, Se prepară repede, simplu și vor fi, garantat, un success printre invitaii de la masă.
Ingrediente:
- 12 ciuperci proaspete
- 100 g unt
- ½ ardei gras verde
- 1 ceapă
- 1-2 căţei de usturoi
- câteva felii pâine uscată
- 100 g parmezan ras
- sare, după gust
- piper, după gust
Mod de preparare:
Înainte de a le prepara, ciupercile trebuie spălate cu șterse bine de apă. Codiele se îndepărtează și se taie mărunt. Într-o tigaie, se sotează în 50 de grame de unt ceaa tocată cu usturoiul dat prin răzătoarea mare, cu ardeiul gras și cu codițele de la ciuperci. Se adaugă pâinea tăiată bucăți. Se pun sare și piper, după gust. Ingredientele trebuie amestecate bine și lăsate la foc potrivit câteva minute. Apoi, vasul se dă deoparte.
Amestecul obținut se pune în ciupercile care e așează într-o tavă de cuptor unsă cu restul de unt. Se presaă parmeazan deasupra și se lasă în cuptorul preîncălzit 20-25 de minute.
Cum preparăm un desert din pâine uscată
Budinca de pâine este un desert savuros, ce va satisface dorințele celor mai mari pofticioși.
Ingrediente:
- 1 pâine veche
- 2 linguri unt topit
- 100 g stafide
- 3 ouă
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Pâinea uscată se taie felii ce se așează într-o tavă de copt. Separat, într-un cistron suficient de mare, se bat cele trei ouă cu cu zahărul. Se toarnă untul topit și laptele, apoi se adaugă scorțișoara, vanilia și Praful de sare. Ingredientele se amestecă uniform. La final, se presară stafidele. Amestecul obținut se toarnă peste feliile de pâine din tava de copt și se lasă 10-15 minute. Tava se pune în cuptorul preîncălzit și se lasă la copt aproximativ 35 de minute. Desertul se poate servi cald, cu înghețată sau sos de vanilie.