Schimbări importante pentru români! Au fost stabilite noi măsuri de către Guvern, printre care și impozite speciale pentru cei care dețin bunuri de lux și locuințe estimate la prețuri mari. Cât va plăti la stat un român cu o maşină de 100.000 de euro şi o locuinţă de un milion de euro.
Marți, Executivul a făcut publică versiunea definitivă a setului de măsuri fiscale pentru care va solicita asumarea răspunderii în fața Parlamentului. Este vorba despre mai multe schimbări importante în plan economic, menite să regleze bugetul României.
Printre acestea se numără și introducerea de impozite speciale pentru românii care dețin bunuri de mare valoare. Mai exact, persoanele care au pe numele lor mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro vor fi nevoite să plătească mai mulți ban către stat.
Este vorba despre un impozit special de 0,3% pentru românii care dețin o mașină mai scumpă de 75.000 de euro. Astfel, cota de 0,3% se aplică diferenței dintre valoarea de achiziție a mașinii și plafonul de adică 75.000 de euro.
Conform legii, sunt vizate „persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei – adică 75.000 de euro”
„în cazul proprietăţilor reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei”, se arată în lege.
De exemplu, dacă ai o mașină de 100.000 de euro, vei impozita diferența de la 75.000 de euro, cât este plafonul. Astfel, pentru suma de 25.000 de euro plătești un impozit special de 75 de euro.
Vor fi impozitate special și casele extrem de scumpe. Mai exact, românii care dețin locuințe de 1 milion de euro, vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar, care vor ajunge către stat.
Conform legislației, impozitul se va aplica pe diferența de la 500.000 de euro, cât e plafonul. Astfel, din suma de 500.000 de euro rezultă un impozit special de 1.50o de euro.
De precizat că acest impozit special se aplică doar clădirilor rezidențiale, a căror valoare declarată la taxe locale depășește 2,5 milioane lei. În cazul mașinilor, legea este valabilă și pentru persoanele juridice.
Cât despre teren, acesta nu intră în valoarea clădirii, ci este impozitat în funcție de mai multe aspecte.
În cadrul unui briefing de presă susținut luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a dezvăluit că forma finală a pachetului de măsuri fiscale vizează aspecte precum acordarea bonurilor de masă, regimul TVA pentru bilete la spectacole și evenimente sportive, precum și modalitatea de calcul a impozitului pentru companiile multinaționale.
Află și: Se schimbă regulile la impozite în România. Anunțul care vizează două milioane de români
În cazul produselor cu potenţial de risc redus, s-a stabilit aplicarea unor accize nearmonizate, ca taxe speciale:
a) produse care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere, cu încadrarea tarifară NC 2404 11 00, inclusiv cele conţinute în rezerve livrate împreună cu ţigări electronice şi alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
b) lichide cu sau fără nicotină, destinate inhalării fără ardere, cu încadrarea tarifară NC 2404 12 00, 2404 19 90, inclusiv cele conţinute în rezerve livrate împreună cu ţigări electronice şi alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
c) produse destinate inhalării fără ardere, care conţin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină, cu încadrarea tarifară NC 2404 12 00, 2404 19 10, inclusiv cele conţinute în rezerve livrate împreună cu ţigări electronice şi alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
d) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml;
e) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml.