Ce relaxări au românii de Crăciun și de Revelion. Ce interdicții vor fi abolite de autorități VIDEO

Ce relaxări au românii de Crăciun și de Revelion. Ce interdicții vor fi abolite de autorități VIDEO
Ce vor putea face persoanele nevaccinate

De Crăciun și de Revelion, românii au parte de relaxarea măsurilor de restricții în contextul pandemiei. Incidența cazurilor de covid-19 a scăzut, iar cetățenii se pot bucura de libertăți și drepturi mai multe în preajma sărbătorilor de iarnă. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că urmează ca măsurile să fie aprobate de Guvern și că e mai bine decât „să avem reguli dure, nerespectate, mai bine puțină relaxare”.

Românii au libertăți mai multe de sărbători

Măsurile vor intra în vigoare de mâine, 9 decembrie, iar autoritățile au anunțat prelungirea programului magazinelor și mărirea gradului de ocupare a restaurantelor de la 30% la 50%. Nu sunt, însă, singurele relaxări aduse restricțiilor rezistente.

„S-au luat aceste măsuri de relaxare făcându-se un parteneriat cu populaţia: prelungirea programului agenţilor economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a restaurantelor la 50% de la 30% şi renunţarea la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

Un alt lucru important, care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat în mod constant în ultimele luni, a fost eliminarea certificatului verde.

Cu toate acestea, cel mai important lucru constă în faptul că aceste măsuri de relaxare pot avea consecinţe grave.

De aceea trebuie să existe un parteneriat între autorităţi şi cetăţeni pentru ca România să revină într-o stare de normalitate, dar fără să ignorăm pericolele care urmează”, a spus Alexandru Rafila la finalul şedinţei de Guvern.

Autoritățile nu vor să sancționeze cetățenii, dar o vor face

El a mai declarat că autoritățile își doresc să mențină trendul descendent privind rata de infectări și să nu ne întoarcem la situația în care există o incidență mare de cazuri.

 „Faptul că avem 4 zile – 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie – în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări publice în vectori de propagare a infecţiei.

De asta sunt practic posibile organizarea în spaţii deschise, fără niciun fel de probleme, cu o condiţie, participanţii, populaţia şi aici avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastră, ajutorul mass-media, să promovăm un comportament responsabil.

O să facem o campanie la nivelul Guvernului împreună cu autorităţile locale, dar şi cu diverse instituţii din cadrul Guvernului încât acest comportament preventiv să fie regula”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a spus că autoritățile nu vor să sancționeze cetățenii, dar acest lucru se va întâmpla dacă aceștia nu respectă regulile de combatere a pandemiei.

Românii vor putea circula, chiar și fără vaccin, noaptea, magazinele se vor închide la ora 22:00, iar masca nu va mai vi obligatorie decât în transportul în comun și locuri foarte aglomerate precum piețe, târguri sau locuri unde se formează cozi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI