La începutul anului, după declanșarea războiului din Ucraina, nimeni nu știa să spună cât de profunde vor fi undele de șoc economic în țara noastră. Știam că după doi ani de pandemie, însă, lucrurile nu aveau cum să fie roz. În contextul deja turbulent al presiunilor inflaționiste și al scumpirilor în lanț, consumatorii resimt din plin criza economică. Veștile nu sunt deloc bune pentru români. Iată ce prețuri cresc chiar de astăzi în România și ce costuri scad de la 1 iulie!
1 iulie 2022 înseamnă noi majorări de prețuri. Scumpiri ca la noi, la nimeni. În ciuda crizelor suprapuse cu care se confruntă românii, noi creșteri de cost sunt înregistrate în domeniul HoReCa, în domeniul alimentar și nu numai. Majorările de preț sunt raportate la cazări, călătorii cu trenul, precum și la achiziții de produse cu zahăr, țigări și/sau alcool.
În urma condiționării de către CFR Călători a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022, s-a decis majorarea prețului la biletul de călătorie cu trenul cu 20%. Astfel, o călătorie Bucureşti-Braşov, pentru care plăteam până în prezent 44 de lei, va costa cu 10 lei mai mult.
CFR Călători va continua să aplice, în continuare, reduceri la cumpărarea de bilete. Persoanele care achiziționează bilete de călătorie dus-întors online, de pe site-ul companiei feroviare sau din aplicația mobilă a acesteia, vor avea parte de reduceri de preț. Și călătorii care cumpără bilete cu zece zile înainte vor beneficia de reduceri.
Alte scumpiri au loc începând cu data de 1 iulie și în domeniul HoReCa. Creșterea TVA-ului, o lovitură pentru turiști, dar și pentru patroni. TVA-ul va crește de la 5% la 9% în pentru serviciile de restaurant şi catering.
O altă veste proastă pentru turiștii români este că și serviciile de cazare se vor scumpi. Iată ce se întâmplă cu prețurile! Acest plus de 4% la TVA va conduce la majorarea taxelor de cazare. Reprezentanții din HoReCa au susținut că turismul va fi pus din nou într-o situație extrem de vulnerabilă. Iar asta pentru că nici românii, nici străinii nu-și vor permite să scoată din buzunare sume mari de bani.
Accizele din industria ospitalității vor crește și, de asemenea, potrivit Antena 3, urmează să fie anulate, începând cu data de 1 iulie, și câteva facilități la TVA.
Produsele care conțin zahăr, băuturile alcoolice și țigările vor costa mai mult. În cazul alimentelor care conțin zahăr, TVA-ul va crește de la 9% la 19%, potrivit sursei citate. La țigări acciza va crește cu 31 de lei, adică cu 60 de bani pe pachet. La alcool, acciza la crește cu 6 lei pe litru.
Singura veste bună, în circumstanțele crizei economice actuale,este că prețul la motorină și benzină a scăzut. Diferența de preț este, însă, nesemnificativă. Liderii politici s-au confruntat cu o mulțime de critici din cauza măsurii luate. Deși este pentru prima dată în ultima jumătate de an când costurile la carburanți scad, reducerea este de doar 50 de bani pe litru.
La un peco din București, prețul unui litru de benzină este, la momentul redactării acestui articol, 8, 18 lei, potrivit sursei citate. Un litru de motorină costă 8,74 de lei.
Cea mai ieftină benzină din Capitală costă, astăzi, 1 iulie, 8,16 lei, relatează sursa citată. Cel mai ieftin litru de motorină se vinde cu 8, 72 lei.
De asemenea, o serie de modificări au loc și la taxele roaming. Românii vor putea apela și trimite mesaje text în state membre ale blocului comunitar european fără a achita taxe suplimentare. Aceeași măsură se aplică și în cazul navigării pe paginile de internet.
Suprataxele ce sunt aplicate în mod normal în cazul în care cetățeanul depășește limitele serviciilor de telefonie vor scădea și ele. Astfel, până la sfârșitul anului curent, se vor aplica următoarele taxe: