23 mart. 2022 | 16:22

Cât au crescut prețurile alimentelor în România. Auchan și Cora sunt singurele care au răspuns.

Social
Cât au crescut prețurile alimentelor în România. Auchan și Cora sunt singurele care au răspuns.
Coșul zilnic de alimente de bază și diferențele de prețuri

De multe ori am auzit fraza „cu cât a crescut, sau a scăzut, Coșul zilnic”. Accentuarea crizei economice, dar și a celei din Ucraina, a dat peste cap tot procesul de import și export de alimente, la nivel european. Ca urmare, un prim efect, de altfel extrem de important, a fost majorarea prețurilor pentru coșul zilnic. În unele cazuri, modificările de prețuri au fost de la o zi la alta. În alte situații, majorarea s-a resimțit pe parcursul a câtorva luni. Conform unei analize a coșului zilnic de alimente de bază, diferențele sunt majore, iar acesta este doar începutul, din păcate.

Coșul zilnic de alimente de bază și diferențele de prețuri

Coșul zilnic de aiimente de bază, reprezintă minimul de cheltuială pe cap de locuitori, când vine vorba de cumpărături. Fie că facem cumpărăturile la Lidl, care a fost desemnat cel mai ieftin supermarket, devansând rivalii de pe piață, fie că vorbim de magazinul din colțul străzii, aceste cheltuieli sunt cele minime, de bază.

În general coșul zilnic cuprinde aproximativ 33 de produse obișnuite, de la lapte, pâine, făină, până la produsele din carne, lactate, etc.  În urma unei analize desfășurate pe ultimele șase luni, diferențele de preț, din păcate, sunt extrem de mari, aceasta ajungând până la un plus de 20-34 de lei, față de acum șase luni, mai exact luna septembrie a anului trecut.

În septembrie 2021, coșul zilnic al produselor de bază era undeva la 80 de lei, ceea ce putem spune că era un preț acceptabil. Din păcate astăzi, când scriem acest material, valoarea coșului zilnic a crescut.

Efect de domino

Astăzi un român va cheltui pentru produsele de bază aproximativ 100 de lei, poate și mai mult, în condițiile în care toate prețurile au fost majorate.

Efectul, este unul de domino, și atunci când avem scumpiri ale carburanților, și celelalte prețuri de consum se modifică, din păcate, având în vedere că mai toți producătorii, distribuitorii, comerciații, își calculează prețurle în funcție de acest barometru al carburanților.

În analiza pe marginea coșului zilnic s-au luat în calcul mai multe lanțuri de magazine, precum Auchan, Carrefour, Cora. De cealaltă parte, Lidl, deși considerat a avea cele mai mici prețuri, Profi, precum și Kaufland, nu au emis nicio informație asupra prețurilor practicate și modificate, datorită politicilor comerciale practicate de aceste companii,  în ultimele șase luni de analiză a celor de la Ziarul Financiar.

Coșul zilnic cu prețuri mari, dar salarii mici

Pe măsură ce criza costului vieții a crescut, prețurile alimentelor cresc la niveluri record, un coș de produse la supermarket-uri, precum Auchan sau Cora, a crescut cu 40 şi 60%, mai mult decât în urmă cu un an.

Inclusiv retailerul Lidl a trecut la majorări de prețuri, necomunicate concret, în ciuda faptului că a fost încoronat cel mai ieftin supermarket.

De exemplu, dacă anul trecut în septembrie, în Auchan și Cora, cumpăram un kilogram de făină cu 2,65 lei, astăzi același produs îl regăsim cu un preț schimbat, și anume, vom plăti 4,25 de lei pentru un kilogram de făină.

Sau, un alt exemplu. Anul trecut, în septembrie, un litru de ulei costa între 5 și 6 lei, astăzi, același produs a ajuns să coste 9,75 lei pe litru.

Raportul, aparent nesemnificativ, se resimte în buzunarul și în coșul zilnic al produselor de bază, având în vedere că există un dezechilibru major între prețurile din piață și salariile primite de români.

Puterea scăzută de cumpărare a românilor, în paralel cu devalorizarea leului, pe fondul crizelor prin care a trecut România, nu fac altceva, decât să sporească aceste dezechilibre.

Deși guvernanții par optimiști, actuala criză ucraineană are efecte majore asupra schimburilor economice inter și intracomunitare, cu alte cuvinte vom avea parte de majorări de prețuri, și pe alocuri chiar diminuarea unor importuri alimentare.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro