După un an 2021 extrem de greu, din punct de vedere economic, noul an va aduce și alte probleme. Din cauza crizei energetice, prețurile la energia electrică vor crește cu cel puțin 80%. Din punct de vedere al prețurilor, energia electrică nu va fi singura la care se vor înregistra majorări de prețuri. Rămâne doar să vedem cre vor fi procentele de creștere.
Gospodăriile se confruntă cu o creștere abruptă a prețurilor la energie în această iarnă, din cauza cererii și ofertei pe piața angro globală.
Acest lucru a dus la creșterea sumei pe care furnizorii o plătesc pentru gaz și electricitate, iar acest cost este acum transferat asupra consumatorilor.
În ultimul an, furnizori de gaze din România și toți furnizorii de energie electrică și-au majorat prețurile. În unele cazuri, s-au regăsit pe facturile consumatorilor majorări de până la 50%.
Ca răspuns la actualele prețuri ridicate ale energiei electrice, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat modificările la Ordonanța care reglementează comercializarea energiei electrice. Modificările anulează certificatele verzi plătite pentru primii 200 MWh de energie electrică consumată în fiecare lună
Aceeași Odonanță impune o nouă taxă pentru producătorii de energie electrică de 80% din orice venituri obținute peste 450 lei/MWh (90 EUR/MWh). Producătorii de energie pe bază de combustibili fosili pot fi scutiți de această taxă.
Din păcate, veștile nu sunt bune, având în vedere că specialiștii spun că actuala criză energetică va continua și anul viitor. Prețurile vor continua să crească și în noul an, deoarece costurile cu ridicata continuă să crească în general.
Criza energetică care afectează în prezent unele părți ale lumii este puțin probabil să fie o situație singulară, potrivit Bloomberg, care dă vina pentru penuria de gaze naturale și de electricitate direct pe energia regenerabilă.
Publicația susține că tranziția către energiile regenerabile în economiile avansate va destabiliza piețele globale de energie, provocând penurii mai frecvente și inflație.
Se preconizează un consum de energie în creștere cu 60% până în 2050, pe măsură ce piețele vor renunța treptat la combustibilii fosili și vor trece la mașini, sobe și sisteme de încălzire electrice.
Creșterea economică și demografică va continua să ducă și ea la creșterea consumului de energie, cea mai mare provocare fiind reprezentată de furnizarea de energie fiabilă atunci când oamenii au cea mai mare nevoie de ea.
Una dintre soluții ar putea veni sub forma energiei hidrogenului, o formă de energie care este desprinsă din apă cu ajutorul unor electrolizoare alimentate cu energie regenerabilă și care nu produce gaze cu efect de seră.
Centralele de hidrogen verde, care sunt încă în faza de planificare și nu au fost testate, atrag interesul guvernului egiptean, care a semnat recent acorduri cu o serie de companii internaționale pentru a crea o industrie locală.
Anul 2022 aduce în România scumpiri majore la energia electrică, fiind anunțate procente de majorare de 80-90%, spune Economica, ceea ce ar duce la facturi și mai mari pentru consumatorii finali.
Asta va reprezenta un dezechilibru în piață, mai ales în cazul consumatorilor care nu au încheiat nici până acum contractele pe piața concurențială. Rămâne să vedem când și dacă se vor produce majorările, și care va fi subvenția dată de stat, dacă va exista una.