17 nov. 2021 | 20:26

Veste proastă și pentru români. De ce a crescut din nou prețul gazelor naturale în Europa

Utile
Veste proastă și pentru români. De ce a crescut din nou prețul gazelor naturale în Europa
Furnizarea gazelor naturale a devenit o armă politică

Europa este în continuare într-o criză a a gazelor naturale alarmantă. Prețurile au crescut la aproape toți furnizorii europeni de gaze. Peste asta vine o nouă decizie a Germaniei, care nu face altceva decât să adâncească criza. Germania a suspendat certificarea gazoductului Nord Stream 2, ceea ce adaugă o presiune suplimentară din cauza problemelor de aprovizionare și a considerentelor geopolitice.

Prețul gazelor naturale crește din nou, după decizia Germaniei

În pofida crizei prețurilor gazelor naturale  de pe continent, Germania suspendă aprobarea unui proiect controversat, certificarea gazoductului Nord Stream 2. Decizia stă în picioare până când acesta va transfera activele și personalul relevant către filiala sa germană. Acest lucru provoacă o nouă întârziere care ar face aproape imposibil ca proiectul să fie funcțional în prima jumătate a anului 2022.

Aprovizionarea cu gaze naturale a fost un subiect de discuție recurent în ultimele două luni, în condițiile în care rezervele interne europene sunt complet epuizate. Efectul a fost creșterea prețurilor gazelor naturale până la cer. Vestea proastă a suspendării aprobării Nord Stream 2 a provocat un nou salt de 11% al prețurilor europene la gaze.

Temperaturile mai extreme cauzate de schimbările climatice au dus atât la o creștere a consumului de energie, cât și la o scădere a capacității de generare de energie regenerabilă din surse eoliene. Sursele eoline reprezintă peste 50% din energia regenerabilă generată în Europa.

Un joc de putere al lui Putin

Gazoductul Nord Stream 2 ar atenua în mod substanțial criza de aprovizionare cu gaze naturale, prin dublarea capacității de import de gaze a Germaniei direct din zăcămintele rusești, ocolind țările din est.

Cu toate acestea, proiectul a ridicat câteva semne de întrebare în rândul unor țări membre ale UE și al SUA. Vocile spun că certificarea ar conferi Rusiei un control mai puternic asupra aprovizionării cu energie a UE.

Europa s-a luptat în ultimele săptămâni pentru a-și satisface cererea de energie. Rusia a încetinit livrarea gazelor naturale prin conducte pe continent. Acest lucru a fost interpretat de mai multe autorități ale UE drept un joc de putere al lui Putin pentru a forța UE să aprobe demararea Nord Stream 2.

Dependența de aprovizionarea cu gaze naturale rusești este considerată în general ca fiind o problemă pentru independența economică a UE. Proiectul Nord Stream 2 a întâmpinat rezistență în ceea ce privește impactul economic dăunător asupra UE.

De fapt, SUA au impus deja sancțiuni împotriva entităților implicate în Nord Stream 2. Decizia a venit ca urmare a acuzațiilor împotriva Rusiei de asfixiere economică a Ucrainei pe fondul disputelor teritoriale.

Furnizarea gazelor naturale a devenit o armă politică

Autoritatea de reglementare germană a declarat că „ar fi posibilă certificarea unui operator al gazoductului Nord Stream 2 numai dacă operatorul respectiv ar fi organizat într-o formă juridică în conformitate cu legislația germană„.

Decizia va întârzia probabil cu câteva luni proiectul și, chiar și atunci când va primi aprobarea Germaniei, acesta va avea nevoie de undă verde din partea Comisiei Europene. Autoritatea de reglementare a precizat că procedura de aprobare va rămâne suspendată până când „principalele active și resurse umane” vor fi transferate de la compania mamă Nord Stream 2, cu sediul în Elveția, la filiala sa germană, care deține și operează partea germană a conductei.

Ucraina s-a opus Nord Stream 2, descris de președintele Volodymyr Zelensky ca fiind o „armă geopolitică periculoasă„. Săptămâna aceasta, premierul britanic Boris Johnson a declarat că în scurt timp va trebui să se aleagă „între a transporta tot mai multe hidrocarburi rusești în conducte gigantice noi și a lua apărarea Ucrainei și a susține cauza păcii și a stabilității„, conform BBC.

Forțele economice occidentale sunt profund îngrijorate de interferența Rusiei

În general, forțele economice occidentale sunt profund îngrijorate de interferența Rusiei în economia UE. Aceste îngrijorări sunt bine justificate de încercările din trecut ale Rusiei de a-și destabiliza rivalii. Influența lui Putin asupra aprovizionării cu energie electrică a UE este deja puternică, indiferent de proiectul Nord Stream 2.

Instabilitatea geopolitică din Europa de Est exacerbează incertitudinile legate de prețul gazelor naturale

Evoluțiile recente de la granița dintre Polonia și Belarus pun gaz pe foc, în mod paradoxal, în speculațiile legate de aprovizionarea cu gaze. În afară de faptul că a împins imigranții în UE prin granița poloneză, Belarus a amenințat UE cu oprirea livrării gazelor naturale dacă nu sunt ridicate sancțiunile.

Deși nu există niciun indiciu direct că Rusia este partener în ultimatumul Belarusului, acesta lucrează în favoarea planurilor lui Putin de a forța aprobarea Nord Stream 2. În cele din urmă, această încăierare transmite mesajul că ocolirea țărilor estice ar asigura o aprovizionare mai stabilă a gazelor naturale pentru continetul european.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro