17 nov. 2021 | 20:26

Veste proastă și pentru români. De ce a crescut din nou prețul gazelor naturale în Europa

Utile
Veste proastă și pentru români. De ce a crescut din nou prețul gazelor naturale în Europa
Furnizarea gazelor naturale a devenit o armă politică

Europa este în continuare într-o criză a a gazelor naturale alarmantă. Prețurile au crescut la aproape toți furnizorii europeni de gaze. Peste asta vine o nouă decizie a Germaniei, care nu face altceva decât să adâncească criza. Germania a suspendat certificarea gazoductului Nord Stream 2, ceea ce adaugă o presiune suplimentară din cauza problemelor de aprovizionare și a considerentelor geopolitice.

Prețul gazelor naturale crește din nou, după decizia Germaniei

În pofida crizei prețurilor gazelor naturale  de pe continent, Germania suspendă aprobarea unui proiect controversat, certificarea gazoductului Nord Stream 2. Decizia stă în picioare până când acesta va transfera activele și personalul relevant către filiala sa germană. Acest lucru provoacă o nouă întârziere care ar face aproape imposibil ca proiectul să fie funcțional în prima jumătate a anului 2022.

Aprovizionarea cu gaze naturale a fost un subiect de discuție recurent în ultimele două luni, în condițiile în care rezervele interne europene sunt complet epuizate. Efectul a fost creșterea prețurilor gazelor naturale până la cer. Vestea proastă a suspendării aprobării Nord Stream 2 a provocat un nou salt de 11% al prețurilor europene la gaze.

Temperaturile mai extreme cauzate de schimbările climatice au dus atât la o creștere a consumului de energie, cât și la o scădere a capacității de generare de energie regenerabilă din surse eoliene. Sursele eoline reprezintă peste 50% din energia regenerabilă generată în Europa.

Un joc de putere al lui Putin

Gazoductul Nord Stream 2 ar atenua în mod substanțial criza de aprovizionare cu gaze naturale, prin dublarea capacității de import de gaze a Germaniei direct din zăcămintele rusești, ocolind țările din est.

Cu toate acestea, proiectul a ridicat câteva semne de întrebare în rândul unor țări membre ale UE și al SUA. Vocile spun că certificarea ar conferi Rusiei un control mai puternic asupra aprovizionării cu energie a UE.

Europa s-a luptat în ultimele săptămâni pentru a-și satisface cererea de energie. Rusia a încetinit livrarea gazelor naturale prin conducte pe continent. Acest lucru a fost interpretat de mai multe autorități ale UE drept un joc de putere al lui Putin pentru a forța UE să aprobe demararea Nord Stream 2.

Dependența de aprovizionarea cu gaze naturale rusești este considerată în general ca fiind o problemă pentru independența economică a UE. Proiectul Nord Stream 2 a întâmpinat rezistență în ceea ce privește impactul economic dăunător asupra UE.

De fapt, SUA au impus deja sancțiuni împotriva entităților implicate în Nord Stream 2. Decizia a venit ca urmare a acuzațiilor împotriva Rusiei de asfixiere economică a Ucrainei pe fondul disputelor teritoriale.

Furnizarea gazelor naturale a devenit o armă politică

Autoritatea de reglementare germană a declarat că „ar fi posibilă certificarea unui operator al gazoductului Nord Stream 2 numai dacă operatorul respectiv ar fi organizat într-o formă juridică în conformitate cu legislația germană„.

Decizia va întârzia probabil cu câteva luni proiectul și, chiar și atunci când va primi aprobarea Germaniei, acesta va avea nevoie de undă verde din partea Comisiei Europene. Autoritatea de reglementare a precizat că procedura de aprobare va rămâne suspendată până când „principalele active și resurse umane” vor fi transferate de la compania mamă Nord Stream 2, cu sediul în Elveția, la filiala sa germană, care deține și operează partea germană a conductei.

Ucraina s-a opus Nord Stream 2, descris de președintele Volodymyr Zelensky ca fiind o „armă geopolitică periculoasă„. Săptămâna aceasta, premierul britanic Boris Johnson a declarat că în scurt timp va trebui să se aleagă „între a transporta tot mai multe hidrocarburi rusești în conducte gigantice noi și a lua apărarea Ucrainei și a susține cauza păcii și a stabilității„, conform BBC.

Forțele economice occidentale sunt profund îngrijorate de interferența Rusiei

În general, forțele economice occidentale sunt profund îngrijorate de interferența Rusiei în economia UE. Aceste îngrijorări sunt bine justificate de încercările din trecut ale Rusiei de a-și destabiliza rivalii. Influența lui Putin asupra aprovizionării cu energie electrică a UE este deja puternică, indiferent de proiectul Nord Stream 2.

Instabilitatea geopolitică din Europa de Est exacerbează incertitudinile legate de prețul gazelor naturale

Evoluțiile recente de la granița dintre Polonia și Belarus pun gaz pe foc, în mod paradoxal, în speculațiile legate de aprovizionarea cu gaze. În afară de faptul că a împins imigranții în UE prin granița poloneză, Belarus a amenințat UE cu oprirea livrării gazelor naturale dacă nu sunt ridicate sancțiunile.

Deși nu există niciun indiciu direct că Rusia este partener în ultimatumul Belarusului, acesta lucrează în favoarea planurilor lui Putin de a forța aprobarea Nord Stream 2. În cele din urmă, această încăierare transmite mesajul că ocolirea țărilor estice ar asigura o aprovizionare mai stabilă a gazelor naturale pentru continetul european.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Toți vecinii se enervează din cauza acestui obicei.
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Mașinile care nu mai trec ITP-ul în 2024. Șoferii nu pot modifica. Reguli complete RAR
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro