16 sept. 2021 | 09:51

Ce preț infim are un hectar de teren agricol în România. Nu e de mirare că investitorii străini vin aici

Diverse
Ce preț infim are un hectar de teren agricol în România. Nu e de mirare că investitorii străini vin aici
Prețul la hectar în agricultura românească cel mai mic în Europa

Agricultura românească pe lângă faptul că este într-un declin, este și cea mai ieftină când vine vorba de prețul la hectar. Fermierii români încearcă să-și țină afacerile, dar banii subvenționați de stat sunt puțini. În același timp proiectele pe fonduri europene nerabursabile sunt puține. Multe dintre aceste proiecte sunt fără efect de cele mai multe ori.

Prețul la hectar în agricultura românească cel mai mic în Europa

Conform unor date, la nivelul anului 2012, prețul la hectar în agricultura românească creștea. Cu toate astea , tot în 2012, era cu 3 până la 7 ori mai mic decât în majoritatea țărilor europene, potrivit unui raport de la acea vreme. De exemplu, în 2011, prețul pe hectar în România a fost de 1.972 de euro, în creștere de la 1.700 de euro în 2010.

În comparație, la nivel regional, un hectar de teren arabil a costat în 2012 cel mai puțin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria, în medie 1.165 de euro la hectar. De atunci au trecut 9 ani, iar astăzi media acestor prețuri în agricultura românească a ajuns la 6.000 de euro la hectar. Specialiștii din agricultura românească spun că există un potențial imens de investiții, existând și potențiali investitori.

„În unele zone ale ţării şi pentru anumite tranzacţii preţul a sărit de 10.000 de euro, dar media naţională este sub această valoare.

Credem că există o tendinţă naturală de creştere a preţului terenului agricol, deoarece este un activ stabil, dorit de mulţi investitori, dar nu vedem pentru perioada următoare o creştere accelerată.“, a spus Robert Lisenche, director de investiţii al HoldeAgri Invest.

Investitorii sunt atrași de prețul mediu mai mic

Noile interese de investiții în agricultura românească vin și pe fondul creșterilor la nivel european la prețurile la hectar. România, din acest punct de vedere a devenit mai atractivă, spun specialiștii, iar agricultura românească are nevoie de investiții majore în această perioadă.

Datele publicate de Ministerul Agriculturii pentru 2021, spun că au fost scoase la vânzare aproximativ 20 de terenuri agricole cu o suprafață totală de aproximativ 30 de hectare. Alte oferte vorbesc de aproximativ 4.000 de hectare scoase la vânzare sau care așteaptă investiții majore.

La acest moment, conform unor date, în agricultura românească există terenuri agricole pentru investiții cu un grad de consolidare de 30-50%. Acestea au un preț de vânzare de aproximativ 4.500 – 5.000 euro / ha.

Olanda, de exemplu, a înregistrat cel mai scump preț de achiziție pentru un hectar de teren arabil, în medie de 63.000 EUR. Cu toate acestea, printre regiunile UE, cel mai scump preț pentru terenurile arabile a fost în regiunea Liguria din Italia.

În medie prețul ajunsese în 2016 la 108.000 de euro pe hectar, potrivit Eurostat. Republica Cehă a înregistrat cea mai puternică creștere a prețurilor la terenurile arabile între 2011 și 2016, urmată de Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria, mai spune Eurostat.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro