26 apr. 2024 | 10:52

Europa, în pericol? Preşedintele Macron transmite un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană: „Trebuie să fim lucizi”

News
Europa, în pericol? Preşedintele Macron transmite un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană:
Discursul lui Emmanuel Macron

Președintele francez Emmanuel Macron vine cu noi declarații, spunând că există riscul ca Europa noastră să moară, deoarece nu suntem echipați să facem față riscurilor.

„Europa ar putea muri”, declară Macron

Președintele francez a pledat, în cursul zilei de joi, pentru o apărare europeană mai puternică și mai integrată, spunând că Europa nu trebuie să devină un vasal al Statelor Unite.

„Trebuie să fim lucizi astăzi cu privire la faptul că Europa noastră poate muri. Aceasta depinde numai şi numai de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum. La orizontul viitorului deceniu (…) riscul este imens de a fi fragilizaţi, chiar marginalizaţi”, a declarat Macron în discursul său de la Universitatea Sorbona din Paris.

Acesta a spus că Europa se află „în situație de încercuire” în fața marilor puteri  și consideră că valorile democrației liberale europene sunt din ce în ce mai criticate și contestate.

„Riscul este ca Europa să cunoască un declin şi începem să vedem deja acest lucru în ciuda tuturor eforturilor noastre”, a mai spus președintele francez.

„Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina”

Macron a pledat pentru o Europă puternică, care își face securitatea și își recâștigă autonomia strategică prin forțe militare. Mai mult, a spus că Europa nu trebuie să îi permită Rusiei să câștige în Ucraina.

Emmanule Macron a cerut o creștere a capacităţii de securitate cibernetică a Europei, legături mai strânse în domeniul apărării cu Marea Britanie post-Brexit şi crearea unei academii europene pentru a pregăti personal militar de rang înalt.

„Nu există apărare fără o industrie de apărare, or am avut decenii de subinvestiţii. Trebuie să producem mai mult, trebuie să producem mai repede şi trebuie să producem ca europeni”, a mai spus el, adăugând că europenii ar trebui să dea prioritate cumpărării de echipamente militare europene.

Președintele francez a mai precizat, de asemenea, că Europa riscă să rămână în urmă din punct de vedere economic. După părerea lui, Europa ar trebui să urmărească să devină un lider mondial în domeniul inteligenței artificiale, a calcului cuantic, al energiei regenerabile și al biotehnologiilor.

„Nu poate merge aşa dacă suntem singurii din lume care respectă regulile comerciale aşa cum au foste ele scrise acum 15 ani, dacă chinezii, americanii nu le mai respectă şi îşi subvenţionează sectoarele critice”, a declarat el.

Discursul președintelui francez este considerat a fi o intrare în campanie, având în vedere că, potrivit sondajelor, tabăra sa se află mult în urma Adunării Naționale.

Totodată, discursul lui Macron de joi a fost prezentat ca fiind contribuţia Franţei la agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani.

Parteneri
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Capital.ro
Noua fabrică din România care se deschide după Paște. Localitatea în care sute de oameni se pot angaja
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
TRADIȚII în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ! Ce trebuie să faci de LUNI
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro