Ce poreclă a primit Mircea Geoană și de la cine: „A avut un fundament”

Ce poreclă a primit Mircea Geoană și de la cine: „A avut un fundament”
L-a mazilit Victor Ponta pe Geoană în 2011?

Astăzi Mircea Geoană este Secretarul general adjunct al NATO. Politicianul român a preluat funcția în 2019. Dar, înainte de asta, a avut parte de ciocniri de idei și acțiuni politice cu fostul președinte Ion Iliescu. Conflictele au avut loc în perioada sa de membru al PSD. Fricțiunile au culminat în 2011, când Partidul Social Democrat îl destituia din funcția de președinte de partid și cea de șef al Senatului. Mircea Geoană, conform președintelui de onoare al partidului, și-a atras și o poreclă. Despre ce poreclă a primit Mircea Geoană și de la cine, aflăm în materialul următor.

Ion Iliescu vorbește despre ce poreclă a primit Mircea Geoană și de la cine

În perioada de glorie a fostului președinte Ion Iliescu în fruntea primului partid democratic de după 1989, Mircea Geoană a avut destul de multe conflicte cu colegii de partid.

După preluarea funcției de președinte al PSD, Mircea Geoană, spune Ion Iliescu, refuza să se consulte în deciziile politice cu bătrânii din partid, printre care și fostul președinte.

Într-un interviu, din 2011, Ion Iliescu vorbește despre ce poreclă a primit Mircea Geoană și de la cine. Spre surprinderea tuturor, Iliescu recunoaște că el este cel care i-a dat proecla.

„În general nu îmi cerea sfatul. Eu nu am avut de ce să-l caut. Să ştiţi că porecla pe care a primit-o de la mine a avut un fundament… Cert este că trebuie să respecte Statutul partidului.

Diferenta între mine şi băieţii tineri este că eu am trecut prin tinereţe. Ştiu ce înseamnă imboldurile acesteia. Fiecare acţionează aşa cum crede şi cum poate.

Am sprijinit şi voi sprijini conducerea mai tânără a partidului. Eu sper ca aceste procese să întărească, nu să slăbească partidul.”, declara Ion Iliescu în 2011.

Interviul venea imediat după debarcarea lui Mircea Geoană de la șefia PSD și din funcția de Președinte al Senatului României. Porecla la care făcea referire Ion Iliescu, deloc confortabilă, este „prostănac”.

Victor Ponta l-a mazilit pe Geoană în 2011?

La acel moment, tânărul politician de-atunci, Victor Ponta, este cel care avea să-l mazilească pe Mircea Geoană, în ședința BPN a PSD. În urma acelui vot, actualul Secretar general adjunct al NATO ava să fie dat jos din funcția de președinte al partidului, dar și din funcția de președinte al Senatului.

Din păcate, Mircea Geoană a mai avut parte de momente extrem de grele, unul dintre ele, devenint memorabil, cel de la alegerile prezidențiale din 2009.

Era contracandidatul lui Traian Băsescu, dar abilitatea politică a viitorului președinte, avea să-l pună într-o situație extrem de penibilă.

La ultima dezbatere electorală dintre cei doi, în turul doi de scrutin, Traian Băsescu avea să aducă în discuție o întâlnire dintre Mircea Geoană și Sorin Ovidiu Vântu, întâlnire ce avusese loc cu o seară înainte de dezbatere.

„Şi am dorit să aflu de la sursă, de la patronul acestui trust, care sunt aceste întrebări şi dacă se poate asigura un teren de joc egal între cei doi candidaţi. Nu cunoşteam, şi nu cunosc nici astăzi episodul domnului Popa şi arestarea sa cu o zi înainte undeva prin Asia.

Domnul Băsescu a minţit că vizita mea avea legătură cu acest subiect. Am aflat de apariţia fotografiilor cu câteva minute înainte de a intra în platou.

Victor Ponta, care era purtătorul de cuvânt al campaniei, mi-a spus: «Dacă vă întreabă dacă aţi fost la Vantu, minţiţi şi spuneţi că aţi fost acasă la nevasta». Am preferat să spun adevărul. Poate a fost o naivitate, poate o greşeală”, scria Mircea Geoană în 2012, pe blogul personal.

Momentul a culminat cu rezultatul alegerilor, Mircea Geoană convins fiind că ar fi câștigat, ieșea seara și anunța victoria, ca a doua zi de dimineață, numărul voturilor să fie de partea lui Traian Băsescu.