01 iun. 2022 | 17:48

Adevărul despre implicarea României în războiul Ucraina-Rusia. Ce spune Mircea Geoană

Politică
Adevărul despre implicarea României în războiul Ucraina-Rusia. Ce spune Mircea Geoană
Mircea Geoană vorbește despre motivele din spatele implicării României în conflict

Repoziționarea de război a Rusiei în sudul și estul Ucrainei a sporit îngrijorarea aliatului NATO de la Marea Neagră, România. În campania de ocupare a întregii Ucraine, Rusia s-a apropiat la mai puțin de 50 de kilometri de coasta noastră atunci când a capturat Insula Șerpilor de la Ucraina la 24 februarie. Tot atunci oficiali guvernamentali români se arătau îngrijorați de faptul că Vladimir Putin pare să se îndrepte spre o strategie de unire a zonelor rusofone din Ucraina sub controlul Moscovei. Despre toate acestea și despre implicarea României în acest conflict, a vorbit recent Mircea Geoană, Secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană vorbește despre motivele din spatele implicării României în conflict

Încă din decembrie anul trecut, când Rusia aducea în discuție pentru prima dată intențiile sale, referitoare la Ucraina, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut apel la oficialii ruși să stabilească un „dialog solid, transparent și onest” cu alianța militară occidentală.

Apelul lui Mircea Geoană venea pe fondul tensiunilor ridicate și persistente dintre Moscova și Occident din cauza unor probleme precum confiscarea peninsulei ucrainene Crimeea și conflictul în curs de desfășurare în regiunile estice ucrainene Donețk și Luhansk.

Se pare că mesajele din partea NATO nu au schimbat cu nimic intențiile lui Vladimir Putin, lucru de altfel materializat pe 24 februarie 2022, odată cu invazia statului vecin. Recent invitat de Mihai Morar, Secretul NATO a fost întrebat care sunt motivele implicării României în acest conflict, replica acestuia fiind:

„Nevoia de a ajuta Ucraina și Republica Moldova face parte dintr-un interes moral, politic și strategic, pe care noi toți, de la polonez la român, îl avem.

Nu avem nevoie de Rusia, din nou, pe granițele noastre, pentru că știm ce înseamnă presiunea unui colos pe granițele noastre.”, a declarat Mircea Geoană.

„Suntem foarte nemulţumiţi că aţi intrat în NATO”

În același dialoc cu Mihai Morar, Mircea Geoană a recunoscut că a stat destul de mult de vorbă cu Vladimir Putin, acesta din urmă atrâgndu-i atenția asupra aderării la NATO, dar și la Uniunea Europeană. Secretarul NATO a povestit acest episod, declarând:

„L-am întâlnit pe Vladimir Putin. Şi mi-a spus: Mă, suntem foarte nemulţumiţi că aţi intrat în NATO, dar cu americanii mai ştim să lucrăm, dar atenţie cu UE, că vă transformă în colonie economică! Încerca să ne convingă să stăm departe de Uniunea Europeană, m-a frapat, eu credeam că NATO ar fi marea lui temere.

Nu l-am ascultat, dacă zice ceva, eu fac opusul, mă duc în cealaltă direcţie! Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă nu eram în NATO?! Unde s-ar fi oprit ruşii? În ce situaţie am fi fost? Am fi avut bravura ucrainenilor? Am fi avut sprijin atât de mare din partea Occidentului?”, a mai spus Mircea Geoană.

România este unul dintre cei mai puternici susținători ai Kievului în disputa cu Rusia

Criza din Ucraina a determinat România să își asume un rol militar și de securitate mai activ în Europa de Est decât oricând în istoria sa recentă, oferind sprijin atât Kievului, cât și aliaților săi din NATO.

În ultimele luni, Bucureștiul a salutat în mod public posibilele desfășurări de trupe americane și franceze pentru a consolida un contingent de aproape 1.000 de militari americani aflați deja în țară în mai multe baze, inclusiv o stație sofisticată de apărare antirachetă Aegis Ashore din orașul sudic Deveselu.

De mai mulți ani, România oferă Ucrainei sprijin în domeniul securității cibernetice, a intensificat discuțiile cu Kievul privind consolidarea cooperării în materie de securitate navală în Marea Neagră și a oferit Ucrainei ceea ce un fost consilier pe probleme de afaceri externe a numit „sprijin politic necondiționat” în timp ce se confruntă cu o potențială incursiune a Rusiei.

Poate că nicio altă țară est-europeană nu și-a îmbrățișat rolul de posibil factor de descurajare împotriva unei eventuale invazii rusești în Ucraina cu atâta entuziasm ca România, care a aderat la NATO în 2004.

„România este pilonul militar al NATO pentru Europa de sud-est. Este centrul pentru Europa de sud-est.

Aveți atât de multe facilități, fie NATO, fie bilaterale.”, a declarat Radu Magdin, fost consilier de politică externă al guvernului român.

Retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria s-a numărat printre cererile declarate public de președintele rus Vladimir Putin pentru evitarea unui conflict din cauza Ucrainei, ceea ce a provocat o oarecare stare de alarmă la București.

PlaySport
Teo Trandafir, impresionată până la lacrimi! De ce a făcut-o să plângă Micuțu de la Insula de 1 milion
Ego.ro
Dumnezeule! Cât de frumoasă este iubita lui Pescobar. De asta o ține ascunsă
Digi24
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel către aliații NATO
Cancan.ro
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa cum am promis
EVZ.ro
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
Adevarul
Marele baraj din Valea Jiului, investiția care a ajuns atracție turistică, dar nu va fi terminată niciodată FOTO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Taxe și impozite mai mari din 2025. Câți bani vor scoate românii din buzunar
Redactia.ro
Cea mai bună halterofilă din Europa este româncă
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
Digi24
Retrasă din lumea mondenă, fosta bombă sexy e de nerecunoscut! S-a apucat de scris cărți de bucate
Unica.ro
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
EVZ.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra, tânăra nevăzătoare devenită virală în mediul online. Cum a surprins-o marea artistă / VIDEO
Spynews
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Capital.ro
"Lâna de aur”, cel mai luxos și scump material textil natural din lume. Prețul uriaș al hainelor realizate din acest fir valoros
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Bebelușul pietrificat care a stat 56 de ani în burta mamei. Cum a fost posibil cazul uluitor și ce s-a întâmplat cu femeia
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro