Mulți dintre noi consumăm roșii în mod regulat. Acestea sunt adăugate în multe feluri de mâncare pentru aroma unică pe care o conferă. Licopenul din roșii are beneficii dovedite pentru sănătate. Dar știi ce pățești dacă mănânci roșii în fiecare zi? Din păcate mulți români nu știu și le consumă în exces. Citește și află ce se întâmplă.
Roșiile sunt un aliment nutritiv, constituind 95% apă și pot contribui la susținerea pierderii în greutate.
Dar, este posibil ca acestea să nu fie potrivite pentru toată lumea și nu toți le pot consuma în cantități regulate.
Vezi și: Cum cultivi roșii pe balcon, de fapt. Trucuri utile pentru românii care vor legume sănătoase VIDEO
În acest articol, veți înțelege diferitele moduri în care roșiile pot avea un impact negativ asupra sănătății tale. Continuați să citiți pentru a afla mai multe.
Experții spun că, dacă mănânci roșii în fiecare zi, poate duce la probleme gastrointestinale, renale, urinare și alte probleme de sănătate.
Deși, de obicei, acestea sunt sigure pentru consum, pot provoca complicații la unele persoane. Printre problemele pe care le pot provoca roșiile se numără refluxul acid, efectele intoleranței, dureri musculare etc.
Vezi și: De ce nu se coc roșiile, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac mulți. De asta rămân verzi
Chiar și frunza plantei de tomate poate fi nesigură. În cantități mari, aceasta poate provoca vărsături, amețeli, greață, dureri de cap și, în cazuri grave, chiar moartea.
Licopenul este sigur în majoritatea cazurilor. Dar este posibil ca suplimentele de licopen să nu fie sigure în timpul sarcinii.
Acesta poate agrava, de asemenea, simptomele cancerului de prostată, iar medicii spun că licopenul trebuie utilizat cu prudență la pacienții care au ulcer gastric și alte probleme de stomac.
Compusul poate provoca, de asemenea, tensiune arterială scăzută. Persoanele care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale trebuie să stea departe de licopen.
Alte efecte secundare ale consumului excesiv de licopen includ licopenemia, o afecțiune care provoacă pigmentarea galben-portocalie a pielii, dar mai sunt și altele, despre care vorbim în cele ce urmează.
1. Refluxul acid/arderea la stomac
Roșiile sunt acide și ar putea provoca arsuri la stomac. Roșiile sunt pline de acizi malic și citric și pot face ca stomacul să producă acid gastric în exces, care este responsabil pentru descompunerea alimentelor.
Atunci când volumul acidului crește, acesta este forțat să urce în esofag, provocând simptomele. De fapt, chiar și gătitul roșiilor poate să nu fie de mare ajutor.
2. Alergii și infecții
Simptomele unei alergii la roșii apar cel mai adesea imediat după ce fructul este consumat.
Acestea includ urticarie, iritații ale pielii, erupții cutanate, eczemai , tuse, strănut, o senzație de mâncărime în gât și umflarea feței, a gurii și a limbii.
Potrivit unui studiu polonez, roșiile conțin un compus numit histamină care poate provoca anumite reacții alergice și inflamații.
3. Probleme la rinichi
Potrivit unui raport publicat de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA, persoanele cu afecțiuni renale cronice avansate trebuie să își limiteze consumul de potasiu, un mineral din care roșiile sunt bogate.
De asemenea, persoanele cu probleme renale severe pot fi nevoite să își limiteze consumul de roșii, deoarece acestea conțin multă apă.
4. Sindromul colonului iritabil
Roșiile, date fiind pielițele și semințele lor iritante, pot fi unul dintre motivele pentru sindromul colonului iritabil. Iar dacă aveți deja SII, roșiile pot declanșa, de asemenea, balonarea.
Roșiile sunt, de asemenea, unul dintre cei mai comuni alergeni alimentari care pot provoca probleme intestinale .
5. Diareea
Roșiile sunt grase și acide și trebuie evitate în timpul diareei. Acestea ar putea fi o sursă a unui organism numit salmonella care provoacă diaree.
6. Excesul de sodiu
Asigură-te că alegi versiuni mai puțin sodice ale sosului de roșii, deoarece majoritatea sosurilor au un conținut ridicat de sodiu.
Chiar și supa de roșii poate avea prea mult sodiu. Doar o singură cană de supă poate conține între 700 și 1.260 mg de sodiu.
Roșiile la conservă pot conține 220 mg de sodiu pentru fiecare jumătate de cană.
7. Licopenodermia
Știm că roșiile sunt surse excelente de licopen. Acest lucru poate fi, de asemenea, o nenorocire.
Consumul excesiv de licopen poate provoca licopenodermie, care este colorarea portocalie închisă a pielii.
Vezi și: De ce nu se coc roșiile, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac mulți. De asta rămân verzi
Aceasta poate să nu fie o amenințare pentru sănătate, dar cu siguranță nu este foarte atrăgătoare la vedere.
Lycopenodermia poate apărea și în cazul consumului excesiv de suplimente de licopen. Dar nu vă faceți griji, afecțiunea este reversibilă.
8. Probleme urinare
Alimentele acide precum roșiile pot irita vezica urinară și pot duce la incontinență urinară.
Roșiile pot provoca, de asemenea, simptome urinare și, în anumite cazuri, cistită, senzație de arsură în vezica urinară.
9. Probleme respiratorii
Persoanele alergice la roșii pot avea dificultăți de respirație. De asemenea, putem acuza roșiile că sunt propice dezvoltării mucegaiului, iar mucegaiul poate provoca alergii și probleme respiratorii.
10. Tulburări gastrointestinale acute
Deoarece roșiile sunt foarte acide, acestea pot provoca un disconfort gastric acut dacă suferiți deja de reflux acid sau arsuri la stomac.
De asemenea, roșiile pot face ca stomacul să producă mai mult acid, ceea ce poate provoca tulburări gastrointestinale acute.
Aceste efecte secundare ne spun pur și simplu că trebuie să fim atenți și să nu consumăm roșii în exces.
Dar asta nu este tot, există un alt set de persoane care, în acest aspect, trebuie să practice prudența mai mult decât oricine altcineva.