Nu mulți sunt cei care știu asta, însă, deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele unei alte persoane este considerată o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea.
Mai exact, dacă o persoană crează un cont cu numele unei alte persoane, unde sunt postate informații sau imagini fără ca aceasta din urmă să-i dea acordul, riscă să stea după gratii până la 5 ani. Hotărârea a fost luată de un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
”Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, potrivit hotărârii ICCJ.
Hotărârea vine după ce un bărbat a fost condamnat la 3 ani și 8 luni în spatele gratiilor pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private. Acesta a creat un cont fals pe o rețea de socializare și pe un site interzis minorilor, unde a postat imagini și filmulețe cu fost lui iubită.
În anul 2018, bărbatul și-ar fi amenințat fosta parteneră că, dacă nu se va împăca cu el, va pune imaginile compromițătoare, în care cei doi întrețineau relații sexuale, pe internet. Astfel, acesta a deschis pe un site de adulți un cont cu nemele fostei iubite și a postat poze cu ea dezbrăcată.
De asemenea, bărbatul a urcat pe site și un video în care femeia întreținea relații sexuale cu el. Chiar mai mult, acesta a creat și un cont de Facebook cu numele fostei iubite, de pe care a trimis poze cu aceasta dezbrăcată unei alte persoane, potrivit Agerpres.
Astfel la judecarea apelului, magistrații Curții de Apel Brașov au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție:
”Dacă fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului (rețea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deținătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date reale vizând această persoană (informații, fotografii, imagini video etc.) realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerințele ca acțiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept și, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.
În urma sesizării, Instanța supremă a hotărât că în acest caz este considerată o infracțiune fapta și se pedepsește conform legii.