Este perioada în care românii își calculează fiecare bănuț. În octombrie, Ministerul de Finanțe a venit cu o idee ce în aparență părea strălucită: amânarea plății ratelor pentru cei care nu reușesc să țină pasul. De altfel, oamenii au și cerut o astfel de procedură încă de la începutul anului. Nu era încotro, dar iată că nici nu va fi, fiindcă această mișcare le poate aduce românilor tocmai reversul medaliei.
Românii care și-au amânat ratele din cauza pandemiei se vor găsi într-o situație și mai dificilă după expirarea celor nouă luni, a avertizat senatorul PSD, Daniel Zamfir. Acesta a subliniat că ratele lor se vor mări, adăugând că PSD încearcă în Parlament, chiar dacă nu are majoritatea, să corecteze acest lucru.
„Au expirat cele nouă luni. Vine scadenţa. Acestor oameni li se va pune în cârcă dobândă la dobândă pe această perioadă. Ce va trebui plătită în 60 de luni. Va fi mai rău ca înainte”, a transmis Zamfir.
„Oamenii şi-au amânat ratele în pandemie pentru că le-a fost greu. Nu le va fi mai bine. Rata pe care va trebui să o plătească va fi mai mare decât înainte de pandemie. Cine câştigă? Aceşti oameni vor ajunge tot în spinarea statului român deoarece va trebui să li se ofere ajutor de șomaj”, a continuat el.
Senatorul a marcat că, din discuțiile cu UDMR, parlamentarii acestei grupări politice par să fi înțeles problema: „Să vedem votul final dacă putem să eliminăm această prevedere tâmpită. Nicăieri în Europa nu e așa. La noi se poate orice”, a mai spus Daniel Zamfir.
564.000 de români și firme și-au amânat ratele în ultimele luni ale anului 2020, fie că au beneficiat de ordonanța de urgență dată de Guvern sau de ofertele interne ale băncilor. Aceasta este radiografia crizei economice provocate de COVID-19. Ministrul de Finanțe, pe de altă parte, a venit cu un plus în întâmpinarea cetățenilor României: ratele să fie amânate și după 1 ianuarie 2021. Și așa a fost, iar oamenii, pentru a strânge cât mai mult cureaua în această perioadă, au apelat la această variantă în număr mare.